Dos jugadors del primer equip masculí, Marc Casadó i Wojciech Szczesny, i dues jugadores del femení, Irene Paredes i Ellie Roebuck, denuncien la greu situació en què es troben les persones refugiades al món, el nombre de les quals no fa més que augmentar any rere any. Els missatges també expliquen la tasca de la Fundació Barça en aquest àmbit. Aquesta acció s’ha fet en el marc del Dia Internacional dels Refugiats que es celebra el dia 20 de juny.

 



El compromís del FC Barcelona i la seva Fundació amb la causa de les persones refugiades es materialitza tant a través de projectes propis com en l’aliança en conjunt amb altres organitzacions i entitats, i s’ha visibilitzat de manera especial gràcies a l’aliança global que es va signar amb l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats UNHCR-ACNUR el 2022. Aquesta aliança ha permès que els primers equips de futbol masculí, femení i el Fundació Barça Genuine llueixin el logotip d’aquest organisme al dors de la samarreta. 

Gràcies a l’aliança amb ACNUR-UNHCR, la Fundació FC Barcelona està present a 5 països de diferents continents: Turquia, Uganda, Malàisia, Colòmbia i El Salvador, que, a causa de diferents problemàtiques i conflictes geopolítics, acullen persones refugiades i desplaçades internes.

L’impacte d’aquesta col·laboració s’ha pogut veure recentment amb la visita que un membre de la Fundació Barça i l’actor mexicà Alfonso Herrera, Ambaixador de Bona Voluntat d’ACNUR, han fet als camps de refugiats de Nakivale i Oruchinga, a Uganda. 

Uganda és el país africà que més refugiats acull amb més d'1,8 milions de persones que han arribat, obligades a fugir del Sudan del Sud, la República Democràtica del Congo (RDC) i el Sudan, entre d'altres.

Durant aquesta visita també s’ha donat a conèixer la col·laboració amb Coldplay i Spotify, on la música i l’esport s’uneixen per donar suport a les persones refugiades que es veuen obligades a fugir de la seva llar, a més de per raons de guerra, odi i persecució, pels efectes creixents del canvi climàtic. En concret, tots els beneficis de la col·lecció de samarretes amb el nom de Coldplay que es van imprimir amb motius del primer Clàssic de la Lliga entre el Barça i el Reial Madrid aniran destinats a projectes de sostenibilitat per a aquestes comunitats de refugiats a Uganda. 

Programes propis

La Fundació FC Barcelona treballa des del 2017 en programes propis amb persones refugiades. En el cas d’Europa, ho fa a Grècia, amb entitats locals gregues als camps de refugiats que acullen infants i famílies refugiades provinents de diversos països en conflicte, i també a Catalunya, en diferents projectes adreçats a persones refugiades i migrants, com el projecte Joves Futur + amb la Fundació La Caixa, que proporciona atenció psicosocial i mentoria amb la possibilitat d’inserció laboral a joves migrants i refugiats que han perdut el suport de l’Administració pública en complir la majoria d’edat.

En tots els casos, en la tasca de la Fundació en favor de la causa dels refugiats s’utilitza l’esport com a eina poderosa per transformar en positiu la vida de nens i nenes refugiats d’arreu del món. Ho fa des d’un enfocament holístic, perquè tingui un impacte real i directe en aspectes com l’accés a la salut, l’educació i la igualtat d’oportunitats per un futur digne.

Un degoteig imparable

Segons l’últim informe anual d'ACNUR a finals d'abril del 2025 hi havia 122,1 milions de persones desplaçades per la força, davant els 120 milions registrats el mateix període de l'any anterior, fet que suposa al voltant de deu anys seguits d'augments anuals en el nombre de refugiats i altres persones forçades a fugir. Els principals factors que provoquen el desplaçament continuen sent els grans conflictes, com els del Sudan, Myanmar i Ucraïna, i la constant incapacitat d'aturar els combats.

Exposició sobre Refugiats a la Guerra Civil

El proper 20 de juny, Dia Mundial dels Refugiats, serà l’inici de l’Exposició “Barça més que un club” “Montjuïc, un estadi refugi” al Castell de Montjuïc, realitzada per la Fundació FC Barcelona i ACNUR en colaboració amb la revista PanenkaEntre la tardor del 1936 i la primavera del 1937, en plena Guerra Civil espanyola, l’Estadi Lluís Companys de Montjuïc va arribar a acollir més de 21.000 persones desplaçades procedents de diferents parts de la Península. La fotògrafa d’origen polonès Margaret Michaelis va recollir el dia a dia dels milers de famílies (pares, mares, infants i joves) que van passar per aquest recinte esportiu. 

El recull d’imatges de l’exposició mostra la vida quotidiana d’aquestes persones desplaçades a l’estadi, que va transformar algunes de les seves dependències per poder atendre-les. A les fotografies es pot veure com feien classes a les aules habilitades a les graderies o directament a la gespa, sessions d’activitat física i esports, tasques domèstiques com cuinar, estendre la roba o cosir; com rebien atenció mèdica i dental, o simplement escenes quotidianes dels menjadors instal·lats a l’estadi convertit en centre per a persones desplaçades.

Aquesta exposició es va inaugurar a l’octubre del 2023 al mateix Estadi Olímpic Lluís Companys, llar del FC Barcelona en els darrers dos anys. Posteriorment, ha esta exhibida a la Barça Store Exhibition Sagrada Família i a la Casa Navàs de Reus, un impressionant edifici modernista del 1908 del prestigiós arquitecte català Lluís Domènech i Montaner.

Ara, l’exposició torna a un lloc emblemàtic en el context de la seva història com és la muntanya de Montjuïc, i especialment el Castell de Montjuïc, símbol de la detenció de milers de persones, tortures i afusellaments en els anys més foscos de la nostra història recent.

Força Barça
label.aria.fire
Força Barça label.aria.forcabarca label.aria.forcabarca