Juliano Belletti, protagonista del tercer episodi del pòdcast de la Fundació Barça

Juliano Belletti, protagonista del tercer episodi del pòdcast de la Fundació Barça

L’heroi de la final de París de 2006 i Legend visita el projecte de la Fundació a Mèxic, relacionat amb l'accés a l'aigua de comunitats vulnerables, i explica el seu compromís social

Aquest dimecres s’emet un nou episodi del pòdcast de la Fundació FC Barcelona, en aquest cas amb la participació de l’ex jugador blaugrana i Legend Juliano Belletti, que fa un mesos va visitar el projecte que la Fundació i Scotiabank porten a terme a Calakmul (Mèxic). Aquesta iniciativa, que implementa l’entitat comunitària Fondo para la Paz, beneficia més de 660 nens i nenes en situació de greu vulnerabilitat en aquesta municipalitat de l'estat mexicà de Campeche. 

El nou canal de comunicació s’emet a través de Spotify, Barça One i YouTube i permet conèixer els projectes de la Fundació a través de l’experiència i el testimoni de persones reconegudes vinculades al FC Barcelona, jugadors i jugadores dels diversos equips professionals, Legends i directius de l’entitat blaugrana.

Belletti, que recentment ha conquerit la UEFA Youth League com a entrenador del Barça Juvenil A, col·labora des de fa anys amb amb la Fundació Barça. En aquesta ocasió, l’ex jugador blaugrana va tenir l’oportunitat de conèixer la tasca que s’està portant a terme en aquesta regió del sud-est de Mèxic, una de les més pobres del país, on la població pateix greus dèficits en necessitats bàsiques com l’accés a l’aigua potable i el sanejament. Malgrat que és una regió on hi plou sovint, ho fa de manera irregular i les característiques del sòl impedeixen que s’aprofiti convenientment. 

Gràcies a la tasca conjunta de la Fundació Barça, Fondo para la Paz i Scotiabank, s'han millorat les condicions d'aigua i de sanejament a les escoles de 10 comunitats per garantir un entorn segur i saludable per als nens i nenes. Amb això s'espera una disminució del nombre de casos reportats de malalties gastrointestinals relacionades amb el consum d’aigua no potable per part de nens i nenes a les escoles.

Durant la conversa, Belletti explica "sempre que viatjo amb la Fundació Barça intento involucrar-me i conèixer tots els detalls de les problemàtiques que s'aborden. En aquest cas, el que m'ha sorprès és el resultat entre el que hi havia abans i el que hi ha ara i, sobretot, com els nens i nenes s'involucren per mantenir tot el que s'ha aconseguit en la millora de l'accés a l'aigua i el sanejament". En aquest sentit, l'exjugador del Barça destaca l'impacte de la metodologia socioeducativa SportNet, creada per la Fundació, que es basa en l'esport i en els jocs en equip, per reforçar i potenciar entre aquests col·lectius d’infants vulnerables habilitats personals i socials com l'autoestima, el respecte, el treball, la solidaritat, la igualtat i l'apoderament.

Belletti també parla del sentiment barcelonista i dels valors del Club que va poder viure en primera persona durant les tres temporades que va jugar amb el FC Barcelona. L’ex lateral blaugrana i de la selecció brasilera es va convertir en un mite del barcelonisme després d’aconseguir el gol de la victòria en la final de Champions League de París de 2006 en què el Barça va superar l’Arsenal per 2-1.

El projecte de la Fundació Barça a Mèxic

A Calakmul, una municipalitat ubicada en una de les regions més pobres de Mèxic, saben molt bé el valor que té l'aigua. Aquesta zona té problemes importants amb l'abastament d'aigua potable, entre altres motius per l'escassetat de recursos hídrics a causa de les característiques litològiques i de relleu del territori i d'una temporada de pluges que es limita a només quatre mesos de l'any. També hi ha mancances en el sanejament, a causa de la inexistència d'una xarxa de clavegueram per a la gestió d'aigües residuals.

Una altra de les problemàtiques es troba a l'àmbit nutricional, especialment de la població més desafavorida i la infància. Segons un estudi de Fondo para la Paz, més del 50% de les dones demanen suport i ajuda als menjadors escolars per assegurar l'alimentació dels fills. Així mateix, a les zones més rurals basen les seves collites en el monocultiu del blat de moro, cosa que provoca una dieta molt desequilibrada i limita molt l'alimentació de les famílies.

D'una banda, gràcies a les sessions d'activitat física i joc mitjançant SportNet, que proporcionen habilitats personals i socials, s'han aconseguit canvis positius en l'actitud i el comportament dels nens i adolescents que han participat en el projecte, a més de sensibilitzar-los i comprometre'ls en temes mediambientals (aigua potable, sanejament, gestió de residus sòlids). Tot això s'ha dut a terme sota la supervisió d'un equip educatiu de 20 joves –formats específicament per a aquest projecte– que han implementat de manera coordinada, amb altres líders comunitaris, activitats esportives socioeducatives i relacionades amb temes socioambientals.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut