Futbol al servei de la pau a Síria i Iraq amb Oleguer Presas

Futbol al servei de la pau a Síria i Iraq amb Oleguer Presas

Neix la Hope League, projecte internacional amb la col·laboració de la Fundació Barça que utilitza el futbol per reconstruir el teixit social i promoure la coexistència al nord i l’est de Síria i al Kurdistan iraquià

Amb el títol de Hope League s'ha posat en marxa una iniciativa pionera que posa el futbol al servei de la pau en una regió marcada per la guerra. Impulsada conjuntament per la Fundació Barça, La Caserna, l’Institut Novact de Noviolència, UPP, Doz International, IDare Casa Nostra Casa Vostra, el projecte utilitza l’esport com a eina de transformació socia en dues regions clau: el Kurdistan iraquià i el nord-est de Síria.

L’objectiu principal és promoure la cohesió social i prevenir futurs conflictes violents i processos de radicalització entre les noves generacions —amb especial atenció a les filles i fills de víctimes de l’Estat Islàmic— mitjançant escoles de futbol comunitàries que fomentin la cultura de la pau, el diàleg i la convivència. Aquesta iniciativa busca desactivar narratives d’odi i violència abans que arrelin, oferint alternatives positives d’identitat i pertinença. Posa l’accent en l’empoderament d’infants i adolescents, especialment noies i col·lectius en situació d’exclusió, com persones desplaçades o refugiades, habitants de zones rurals o minories ètniques.

En una primera estada conjunta realitzada l’abril de 2025 a Síria i l’Iraq, l’exjugador del FC Barcelona i membre de La Caserna, Oleguer Presas ha dirigit diverses sessions de formació adreçades als futurs equips formatius de les escoles de futbol comunitàries. Aquestes trobades han servit per compartir metodologies pedagògiques, reforçar el rol educatiu de l’esport i establir les bases comunes per al desplegament del projecte.


Escoles en sis localitats i amb horitzó internacional

Les escoles s’establiran en sis localitats:

-Nord-est de Síria: Kobane, Hassakeh, Raqqa i Tiberspiye
-Kurdistan Iraquià: Erbil i Suleimaniya

A partir del 25 de juny de 2025 fins a l’octubre de 2026, els grups participaran en escoles regulars i en dues grans trobades de totes les escoles, previstes per inicis de 2026.

Més que futbol: recerca, capacitació i incidència

La Hope League s’allunya de qualsevol enfocament competitiu de l’esport i impulsa una pràctica cooperativa que promou valors com el treball equip i col·lectiu, amb l’objectiu que aquests s’estenguin més enllà del terreny de joc.

El projecte es divideix en tres grans línies d'acció:

1 Recerca desenvolupament d’un model d’intervenció innovador en pau i esport, basat en les metodologies de La Caserna i l’SportNet de la Fundació Barça.

2. Formació de formadors i enfortiment del teixit associatiu local per a la construcció de pau, amb enfocament de gènere.

3. Implementació d'accions comunitàries escoles de futbol que puguin ser autogestionades i no dependre de futur finançament internacional, i que esdevinguin espais de resiliència col·lectiva.

Un model en construcció, amb vocació de futur

Les organitzacions impulsores entenen aquest projecte com una prova pilot, que serà sotmesa a seguiment, avaluació i aprenentatge continu. El model de futbol comunitari que es posarà en pràctica s’anirà adaptant al context a les necessitats locals, amb l’objectiu d’esdevenir una metodologia replicable en altres zones del món on cal reconstruir el teixit social i promoure la convivència. La Hope League vol ser llavor laboratori d’un model esportiu que posi els valors i la fortalesa de la vida comunitaria al centre.

Participació inclusiva i representativa

El projecte preveu la participació directa de més de 600 infants joves amb edats (de 8 a 14 anys), amb criteris de paritat de gènere, representació ètnica i inclusió de persones refugiades de zones rurals, que es trobaran cada setmana per jugar a futbol. El procés d’inscripció a les escoles combina registre obert amb accions dirigides per garantir la participació dels col·lectius més vulnerables.

Aquest projecte és possible gràcies al finançament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, que ha apostat per un model innovador de construcció de pau basat en l’esport i la vida comunitària. També compta amb la implicació voluntària de diversos agents compromesos amb la promoció de la justícia global, la convivència i els drets humans.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut