Més de 170.000 infants i 12.000 mestres han participat en els programes de protecció i prevenció a la infància de la Fundació Barça
- Viber
- Messenger
- Copia l'enllaç
La Fundació FC Barcelona ha fet balanç del seu programa de prevenció de l’assetjament escolar amb motiu del Dia Internacional de la lluita contra el Bullying, que es celebra el 2 de maig. El programa contra el Bullying de la Fundació es va posar en marxa l’any 2017 i ja s’ha convertit en tota una referència i un èxit en el món educatiu a Catalunya. Fins ara hi han participat 171.525 infants i 12.160 mestres de més de 700 centres escolars.
Segons un estudi realitzat per la Fundació FC Barcelona, es calcula que un 25% d’alumnes de primària de Catalunya pateix bullying, El bullying es caracteritza per un abús sistemàtic de poder que genera una situació de desigualtat en què a la víctima li resulta molt difícil sortir per si mateixa mentre pateix en silenci per por, per vergonya o per creure’s culpable. L’assetjament s’allarga en el temps, fins i tot més de dos anys, ja sigui de manera física (cops, puntades de peu, empentes...), verbal (insults, burles...) o exclusió (difonent rumors, deixant de banda, ignorant...). I a tot això, s’hi ha anat sumant el món virtual que agreuja exponencialment l’impacte per causes com la connexió ininterrompuda, el nombre d’espectadors o la rapidesa de distribució del contingut.
La Fundació Barça va dissenyar una metodologia adaptada al currículum escolar de primària a les escoles per ensenyar a identificar i prevenir l'assetjament escolar. Es fa mitjançant dinàmiques lúdiques i participatives on l’esport és l’eix vertebrador. Aquest programa gratuït també inclou formació i assessorament pedagògic per als mestres que implementaran les sessions a través de les assignatures d'educació física, tutoria i educació artística i visual.
Efectes devastadors
El bullying pot tenir conseqüències devastadores que afecten el creixement personal, la socialització i el procés educatiu del infants i els joves. És una xacra social que internet i les xarxes socials no han fet sinó agreujar els últims anys.
Per altra banda, la Fundació aborda totes les formes de violència contra la infància mitjançant el Programa Escola Sense Violències. A través d’aquest programa, pioner a l’estat espanyol, es forma tot el personal del centre escolar (docent o no) en les diverses formes de violència contra la infància. Estem parlant d’abús sexual infantil, grooming (adults que es fan passar per menors a internet amb finalitats sexuals) o violència entre parelles adolescents que generen un dany en el desenvolupament evolutiu d’un infant o adolescent per l’abús o mal ús del poder per part de qui estimen o d’una autoritat, prenent la forma de violència física, psicològica, sexual o negligència per part d’un igual o un adult.
Gràcies a aquests programes de la Fundació Barça, molts dels docents de Catalunya disposen ara d’eines i recursos efectius per detectar situacions de risc o de violència contra la infància que abans passaven desapercebudes. Per la seva banda, molts infants han après a identificar si estan patint una situació de violència, ja sigui per part d’un company, a casa o en un altre àmbit, i aprendre que poden demanar ajuda.
- Viber
- Messenger
- Copia l'enllaç