UNESCO i la Fundació Barça s'uneixen contra el racisme al món de l'esport per impulsar accions conjuntes

UNESCO i la Fundació Barça s'uneixen contra el racisme al món de l'esport per impulsar accions conjuntes

En un acte a l'Auditori 1899 de l'Spotify Camp Nou, presidit per Joan Laporta i Gabriela Ramos, directora general adjunta de la UNESCO, les dues institucions han renovat la seva aliança per combatre el racisme al món de l'esport

L'Auditori 1899 de l'Spotify Camp Nou ha acollit aquest dilluns l'acte de llançament de la Xarxa Fit for Life contra el Racisme, una iniciativa de la UNESCO en què organitzacions i atletes de diferents disciplines s'uneixen per combatre el racisme a l'àmbit esportiu en tot el món. Joan Laporta, president del FC Barcelona i de la Fundació, ha inaugurat aquest acte juntament amb Gabriela Ramos, directora general adjunta per a les Ciències Socials i Humanes de la UNESCO, i de la directora general de la Fundació, Dra. Marta Segú.

L'acte ha tingut lloc en el marc del 4t Fòrum Mundial contra el Racisme i la Discriminació, un esdeveniment impulsat per la UNESCO que se celebra a Barcelona els dies 10 i 11 de desembre del 2024.

La Xarxa Fit for Life contra el Racisme de la UNESCO és un moviment que vol connectar atletes d'alt rendiment actius i retirats, investigadors i organitzacions, incloses organitzacions de la societat civil, clubs i federacions esportives, per fomentar la col·laboració i l'acció contínua per combatre el racisme i la discriminació racial a ciutats i comunitats de tot el món.

Racisme a l'esport

Aquest esdeveniment a l'Auditori blaugrana té una significació especial en uns moments en què hi ha un increment molt important d'accions de racisme i de discriminació al món de l'esport.

A Espanya, des de l'any 2014 fins al 2023, el Ministeri de l'Interior ha comptabilitzat 293 accions racistes al món de l'esport. El 40% (121 accions) es van produir el 2023, un fet que demostra que la situació s'ha agreujat i ha augmentat aquests darrers anys. A més, aquestes accions racistes s'han produït majoritàriament a l'àmbit de l'esport, en concret al món del futbol masculí. Per això, la importància de parlar sobre el racisme i, sobretot, en aquest context de l’esport que té un impacte encara més alt.

Durant l'acte va tenir lloc una taula rodona en què van participar tres esportistes d'elit per parlar del racisme i la discriminació racial al món de l'esport: Lilian Thuram, exjugador del FC Barcelona i de la selecció francesa de futbol i president de la Fundació Educació contra el Racisme; Aauri Bokesa, atleta olímpica als 400 metres i representant d'Espanya als Jocs Olímpics de Londres, Rio i Tòquio; i Xatilla Van Grinsven, jugadora holandesa de bàsquet professional. Les tres personalitats van explicar la seva experiència personal al voltant del tema del racisme i van parlar d'iniciatives conjuntes que s'haurien de promoure en el marc de la Xarxa Fit for Life contra el Racisme per combatre aquesta xacra que afecta d'una manera més dràstica el món de l'esport.

La vinculació de la Fundació Barça amb la UNESCO es remunta a l'any 2007 quan, durant la presidència de Joan Laporta, es va signar una aliança global entre les dues institucions que contemplava els aspectes següents: foment de la inclusió social, educació i alfabetització dels sectors més desafavorits de la infància, lluita contra el racisme i la violència a l'esport, promoció dels valors de l'esport i sensibilització contra el dopatge.

DECLARACIONS DE JOAN LAPORTA

"El FC Barcelona estableix en els seus valors fundacionals la inclusió de totes les persones, vinguin d’on vinguin. Un esperit que hem mantingut al llarg dels 125 anys d’història i que hem fomentat a través d’accions i aliances estratègiques amb diferents organismes internacionals com és el cas de la UNESCO, amb qui tenim una relació que m’atreviria a qualificar d’històrica”. Avui amb aquest acte volem refermar aquesta relació i ho fem amb el nostre compromís de lluita contra el racisme unint-nos a la xarxa Fit for Life contra el racisme."

DECLARACIONS DE GABRIELA RAMOS

"Avui llancem la Xarxa Fit for Life contra el Racisme, un pas important per enfrontar el racisme a l'esport i mitjançant l'acció col·lectiva i el canvi sistèmic. Amb la Fundació Barça com un membre destacat, demostrem que la col·laboració pot fer de l’esport un espai on la inclusió i el respecte siguin fonamentals, tant dins com fora del camp.”

DECLARACIONS DE LILIAN THURAM

"Vaig crear la fundació gràcies al president de Laporta. És la història de la meva vida. Un es torna negre, a mi em va passar a París quan vaig arribar als 9 anys. La societat es complau amb el racisme. Hi ha persones que se'n beneficien. Ara es denuncia el racisme molt més fàcilment. La radicalització de l'extrema dreta és perquè cada cop hi ha més gent que denuncia. I ens hem de felicitar que es facin actes com aquest amb el Barça i la UNESCO. Ens concerneix a tots com a éssers humans."

DECLARACIONS DE AAURI BOKESA

"El racisme a l’atletisme no és el mateix que al futbol. Les meves vivències venen per problemes d’identitat, soc filla d’emigrants de Guinea Equatorial. Mai no se m'ha deixat sentir espanyola. Això no es veu tant. De vegades es diu que es parla molt del racisme, però és totalment necessari. És molt important visibilitzar. Fa sis o set anys jo no seria aqui. No deixem de qüestionar i lluitar. I denunciar el que està fora de lloc."

DECLARACIONS DE CHATILLA VAN GRINSVEN

"Soc filla de marroquí i holandesa. He patit discriminació racial fora de l'esport. Jo parlo de discriminació, però de discriminació en general. A l'esport professional el que he patit és discriminació de gènere, sobretot en el tema dels ingressos, però també en temes d'instal·lacions i mitjans en general."

A nivell d'organització són molt important aliances com les de la UNESCO amb el FC Barcelona per fomentar el respecte i a nivell particular cadascú ha de fer la seva tasca, en el meu cas educar la joventut a les escoles."

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut