La Fundació FC Barcelona i la Creu Roja impulsen la inclusió social de 260 infants a través de l’esport

La Fundació FC Barcelona i la Creu Roja impulsen la inclusió social de 260 infants a través de l’esport

El projecte Connecta Esport afavoreix la transformació social, el benestar i el desenvolupament de la infància i dels adolescents a través de l'activitat esportiva

La Fundació FC Barcelona i la Creu Roja han facilitat aquest curs 2023/24 que 260 infants i joves d’arreu de Catalunya hagin pogut practicar activitat esportiva regular en diferents municipis i se n’hagi afavorit així la integració social. 

Durant el curs 2023/2024, el projecte ha atès 260 nenes, nens i adolescents de vuit municipis de les quatre demarcacions de Catalunya: Amposta, Agramunt, Balaguer, el Vendrell, Manresa, Palafrugell, Sentmenat i Terrassa. S’han dut a terme 329 sessions d’activitat esportiva utilitzant el joc i l’esport com a eina pedagògica en diferents formats: jocs lúdics i esportius, partits en 3 temps i espais de reflexió. A més, 115  infants i adolescents han pogut participar en una sortida al Museu interactiu del Barça i assistir a un partit d’hoquei del Futbol Club Barcelona. 

El projecte Connecta Esport

Tant la Fundació FC Barcelona com la Creu Roja treballen des de fa uns anys conjuntament per donar resposta a possibles situacions de risc de vulnerabilitat de la infància i joves. Per això, la incorporació de la metodologia SportNet de la Fundació FC Barcelona als projectes d’infància i joventut de la Creu Roja ha permès fomentar la integració i el desenvolupament de nenes, nens i adolescents, alhora que s’educa en valors com l’esforç, el respecte, el treball en equip, la humilitat i l’ambició. A més, de manera transversal,  es promou l’autonomia individual i grupal, la socialització, la convivència, la cooperació, la comunicació i la resolució de conflictes.

Aquesta col·laboració es basa en una mirada centrada en un correcte i saludable desenvolupament d’infants i joves des d'una perspectiva integral, intervenint en diferents àmbits de les seves vides i també amb les seves famílies com a beneficiàries de l’activitat. 

Per tant, a més d’incorporar la metodologia SportNet, s’han cobert diferents necessitats bàsiques per tal de garantir el dret d'igualtat en l'accés als recursos i que puguin tenir les mateixes oportunitats que la resta de joves i infants que no es troben en aquesta situació de risc. En aquesta línia, complementant la tasca educativa amb els infants, s’han lliurat 462 targetes precarregades, que han estat distribuïdes al llarg de la temporada –dues targetes per a cada infant participant– per garantir-ne l’accés a roba esportiva i calçat adient en comerços de proximitat.  D’altra banda, per poder fer l’activitat esportiva de manera adequada, s’ha facilitat material esportiu i samarretes a cada participant, així com també a l’equip tècnic i voluntari de la Creu Roja. 

Aquest any s’ha dut a terme una nova activitat, una “Sortida d’oci en família”, en la qual han pogut participar les famílies dels  infants i adolescents dels diferents municipis. Aquesta iniciativa, desenvolupada en el marc del projecte, ha tingut un caire diferencial i ha donat l’oportunitat de gaudir d’espais i activitats esportives conjuntes entre tots els membres de la família com, per exemple, una  sortida al CRAM, a l’hípica, a les instal·lacions esportives Amposta Park, una ruta per l’estany d’Ivars,  salting, entre altres activitats.


Infància i joves en risc d’exclusió social

Totes les nenes, nens i adolescents tenen una sèrie de necessitats específiques per al seu benestar i correcte desenvolupament físic, cognitiu, afectiu i social. En aquest aspecte, és fonamental que gaudeixin d’un entorn familiar segur, estable, sense factors estressants, que pugui cobrir les seves necessitats bàsiques, tant materials com educatives i emocionals, així com l'accés a serveis clau com la sanitat, l'escola, l'esport i l'esplai.  

Les NNA que  viuen en situació de vulnerabilitat  o procedeixen d'entorns desfavorits han de fer front a dificultats afegides per accedir a l'educació i l’atenció a la infància, a una educació inclusiva, a l'assistència sanitària, a una alimentació sana, a un habitatge adequat i a un entorn socioafectiu estable. Això comporta que comencin les seves vides en una situació de desavantatge, la qual cosa pot tenir implicacions a llarg termini en el seu desenvolupament i en les perspectives de futur.

Segons l'Enquesta de Condicions de Vida 2023 de l’'IDESCAT, un 33% d’infants a Catalunya està en risc de pobresa i exclusió social, xifra que representa un augment de 6 dècimes respecte al 2022. A més, es posa en relleu que el 28,6%  de les llars amb fills dependents es troba en aquesta situació de risc (el 28,1% el 2022). 

En aquest sentit, un estudi de l’Observatori de la Creu Roja de finals del 2020 va determinar que el 58% de les llars ateses per l’entitat tenen infants i joves a càrrec: el 50,2% són una parella amb descendència i el 19%, una família monoparental amb una mare al capdavant. 

En Derek, l’Andrea i en Lucas, en són els protagonistes

Enguany, per visualitzar l’actual edició de Connecta Esport, s’han enregistrat quatre vídeos en format vertical per explicar a les xarxes socials les històries de tres joves de les Terres de l’Ebre (de les poblacions d’Amposta i Santa Bàrbara) que participen en el projecte Connecta Esport.

Així, en Derek, de 17 anys, l’Andrea, de 15, i en Lucas, de 13, i els seu familiars expliquen, des del seu punt de vista, com el projecte els ha canviat la seva manera de relacionar-se amb l’entorn, de treballar en equip amb valors i de com millorar el seu rendiment acadèmic i vital.  

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut