L'exjugador del Barça i Legend Javier Saviola visita el projecte que la Fundació FC Barcelona i Scotiabank desenvolupen a Iquitos (Perú)

L'exjugador del Barça i Legend Javier Saviola visita el projecte que la Fundació FC Barcelona i Scotiabank desenvolupen a Iquitos (Perú)

Aquesta iniciativa, que implementa World Vision al Perú, beneficia més de tres mil nens i nenes en situació de vulnerabilitat en aquesta regió de l'Amazònia peruana

Javier Saviola, exfutbolista i Legend del FC Barcelona, ha visitat el projecte que la Fundació FC Barcelona i Scotiabank duen a terme juntament amb World Vision Perú al districte de Punchana de la regió de Loreto a l'Amazònia peruana. 

"Inclusió Educativa per a la vida" és un projecte en què participen més de 3.000 nens, nenes i joves de diverses institucions educatives d'aquesta comunitat. Durant la visita s'han celebrat diferents festivals en què van prendre part un gran nombre dels alumnes d'aquests centres educatius. En aquests festivals, el Legend del Barça va oferir als participants una xerrada motivacional a partir de la seva experiència com a jugador de futbol d’elit.

A l'Amazònia peruana hi ha un alt nivell de vulnerabilitat educativa, especialment a la regió de Loreto. El projecte està basat en tres components, per tal d'augmentar el nivell educatiu i, per tant, les oportunitats futures de les persones participants del projecte. El primer està orientat a millorar la qualitat educativa en nens i nenes de 6 a 12 anys mitjançant estratègies pedagògiques lúdiques, incorporant la metodologia Sport Net, desenvolupada per la Fundació FC Barcelona, que utilitza l'esport, el joc i l'activitat física com a eines de transmissió de valors. 

El segon component està enfocat a oferir oportunitats a adolescents i joves NI-NI per implementar els seus projectes de vida mitjançant l'educació financera i incubació de negocis. I al tercer component es treballa amb les famílies dels beneficiaris per compartir eines que permetin millorar la criança dels seus fills i filles, donant-los suport en els seus itineraris educatius. 

Fins ara a través d'aquestes accions el programa ha format més de 156 docents, ha ajudat més de 50 adolescents a tornar a estudiar i ha atorgat bons llavor a més de 40 joves per iniciar els seus propis negocis.

Durant els dos primers anys del projecte, 120 adolescents han accedit a sessions del Programa Youth Ready; 80 d'aquests joves han tornat a estudiar, completant el seu primer cicle de formació tècnica a centres professionals, i 48 van rebre bons llavor per implementar els seus propis negocis.

Un context difícil

A les regions amazòniques 4 de cada 10 nens viuen en condició de pobresa monetària. La pobresa està associada a les condicions de vida, el territori precari on viuen i el limitat accés a salut, educació i protecció. 

Un adolescent a l'Amazònia només tindrà entre el 5,1% i 11,4% de possibilitats d'assolir un exercici satisfactori a la secundària, i amb això accedir a educació superior. Això fa que els nens, nenes i adolescents no transitin a l'educació superior o tècnica, i a una ocupabilitat digna, tenint menys possibilitats d'una vida plena, i són més vulnerables a la violència i al no compliment d'altres drets. 

L'abandonament escolar afecta especialment les nenes: entre el 10,9% i el 19,6% de les adolescents de 15 a 19 anys són mares a les regions amazòniques del Perú, una situació que porta a la deserció escolar i amb això trunca possibilitats d'una educació superior. L'embaràs a poca edat i l'abandonament escolar genera que les noves mares normalitzin aquesta situació i generin un cercle on l'educació de les seves filles no ocupa un lloc prioritari. 

Pel que fa a la situació de violència, aquesta es troba a gairebé totes les esferes de la vida, i per a un nen o nena que viu a l'Amazònia és una forma de convivència: 5 de cada 10 pares a Iquitos són violents a casa.

Paco Sanz, Corporate Manager de la Fundació FC Barcelona

“A l'Amazònia peruana hi ha un alt nivell de vulnerabilitat educativa, especialment a la regió Loreto, ja que quatre de cada 10 nens viuen en condicions de pobresa monetària. Això genera conseqüències a curt i llarg termini a la vida d'aquests nens i nenes, ja que la pobresa està associada a unes condicions de vida que limiten l'accés a salut, educació i protecció”. 

Giuliana Pacheco, gerent d'Afers Corporatius i Sostenibilitat de Scotiabank Perú 

"La confiança, la valoració de la diversitat i el reforçament de l´autoestima són el que volem sembrar en aquests nens a través d´aquest programa meravellós d´Inclusió Educativa per a la Vida".

Victor Belleza, membre del Consell Directiu de World Visión Perú

“Garantir el benestar integral de la infància és clau per trencar cercles de pobresa i violència. Per això treballem amb el seu entorn més proper. Acompanyem les famílies perquè apostin per una criança assertiva, que participi en les experiències dels seus fills. Capacitem també docents en habilitats toves i noves metodologies digitals que promouen la lectura”.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut