La Fundació FC Barcelona i la Creu Roja impulsen la integració social de 235 infants a través de l’esport

La Fundació FC Barcelona i la Creu Roja impulsen la integració social de 235 infants a través de l’esport

La iniciativa afavoreix la transformació social, el benestar i el desenvolupament de la infància i dels adolescents a través de l'activitat esportiva

La Fundació FC Barcelona i la Creu Roja han facilitat aquest curs 2022/23 que 235 infants i joves d’arreu de Catalunya hagin pogut practicar una activitat esportiva regular en diferents municipis, de manera que així també se n’ha afavorit la integració social. 

En el curs 2022/2023, el projecte ha atès 235 nenes, nens i adolescents de set municipis de les quatre demarcacions de Catalunya: Amposta, Agramunt, Barcelona, Manresa, Palafrugell, Sentmenat i Terrassa. Amb la participació de 90 persones voluntàries i tècniques de la Fundació del FC Barcelona i de la Creu Roja, s’han dut a terme 226 sessions i 343 hores d’activitat esportiva utilitzant el joc i l’esport com a eina pedagògica en diferents formats: jocs lúdics i esportius, partits en 3 temps i espais de reflexió. A més, 104 infants i adolescents van poder participar en una sortida d’oci al Museu del Camp Nou i van assistir a un partit de futbol sala del Futbol Club Barcelona. 

La metodologia SportNet dins el projecte 

Tant la Fundació FC Barcelona com la Creu Roja han treballat conjuntament per donar resposta a possibles situacions de risc de vulnerabilitat de la infància i els joves. Per això, la incorporació de la metodologia SportNet de la Fundació FC Barcelona als projectes de la infància i la joventut de la Creu Roja ha permès fomentar la integració i el desenvolupament de nenes, nens i adolescents , alhora que s’educava en valors com: la socialització, la convivència, la cooperació, la comunicació, la resolució de conflictes, el treball en equip i l’autonomia individual i grupal.

Aquesta col·laboració es basa en una mirada centrada en un correcte i saludable desenvolupament de les NNA des d'una perspectiva integral, intervenint en diferents àmbits de les seves vides i també amb les seves famílies com a beneficiàries de l’activitat. 
Per tant, a més d’incorporar la metodologia SportNet, també s’han cobert diferents necessitats bàsiques, per tal de garantir el dret d'igualtat en l'accés als recursos, i que puguin tenir les mateixes oportunitats que la resta d’infants i joves que no es troben en aquesta situació de risc. Per poder fer l’activitat esportiva de manera adequada es va facilitar material esportiu i es van distribuir samarretes per a cada participant, i també per a l’equip tècnic i voluntari de la Creu Roja. 

D’altra banda, complementant la tasca educativa, s’ha donat cobertura a les necessitats bàsiques dels infants amb el lliurament de 589 targetes precarregades. Amb la distribució al llarg de la temporada de tres targetes per a cada infant participant, es va garantir l’accés a productes alimentaris, roba esportiva i calçat adient en comerços de proximitat. 

També, a través dels participants d’una escola  de característiques especials, es va comprar material lúdic i escolar i es van organitzar dues sortides esportives per fer les activitats de skate,  escúter i es va anar al rocòdrom.

Infància i joves en risc d’exclusió social

Totes les nenes, nens i adolescents tenen una sèrie de necessitats específiques per aconseguir tenir un bon benestar i un correcte desenvolupament físic, cognitiu, afectiu i social. En aquest aspecte, és fonamental gaudir d’un entorn familiar segur, estable, sense factors estressants, que pugui cobrir les seves necessitats bàsiques, tant materials com educatives i emocionals, i l'accés a serveis clau com la sanitat, l'escola, l'esport i l'esplai. 

Els infants i joves que viuen en situació de vulnerabilitat o procedeixen d'entorns desfavorits han de fer front a dificultats afegides per accedir a l'educació i l’atenció a la infància, a una educació inclusiva, a l'assistència sanitària, a una alimentació sana, a un habitatge adequat i a un entorn socioafectiu estable. Això comporta que comencin les seves vides en una situació de desavantatge, la qual cosa pot tenir implicacions a llarg termini en el seu desenvolupament i les perspectives de futur.

Segons el programa de ràdio 4 L’Observatori, emès l’octubre del 2020, més del 58% de les llars que atén la Creu Roja a Catalunya té nens, nenes i adolescents a càrrec: el 50,2% són una parella amb descendència i el 19% una família monoparental amb la mare al capdavant. A més, el 54,3% de les llars, amb un o més membres adults de la família, han vist reduïts els ingressos estables a causa de la pandèmia.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut