La Fundació FC Barcelona és el col·laborador principal de l’estudi PASOS, liderat per la Fundació Gasol, que mostra un deteriorament dels hàbits de vida dels infants i joves de l’estat espanyol
- Viber
- Messenger
- Copia l'enllaç
Aquest dimecres s’ha presentat a l’auditori del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona l’estudi PASOS 2022/23, una investigació pionera sobre els estils de vida i la salut d’infants i adolescents de 8 a 16 anys a Espanya, impulsada per la Fundació Gasol i en què la Fundació FC Barcelona és un dels col·laboradors principals. L’estudi s’ha fet sobre una mostra representativa de tot l’estat espanyol amb 245 escoles i la participació directa de 3.201 menors.
L’acte de presentació ha comptat amb la presència de Cristina Ribes, directora general de la Fundació Gasol; la directora general de la Fundació Probitas, Anna Veiga; i la directora general de la Fundació FC Barcelona, la Dra. Marta Segú com a col·laboradors principals de l'estudi, a més del Dr. Helmut Schröder, investigador sènior de l’IMIM i coordinador del grup 30 del CIBERESP, i del Dr. Santi Gómez, investigador principal de PASOS.
La Dra. Marta Segú ha destacat en la seva intervenció que els estils de vida, l’estat emocional, l’accés a una alimentació saludable i a l’activitat física i l’esport està molt més deteriorada en zones amb el nivell socioeconòmic més baix o pobresa infantil, en l’etapa de l’adolescència i en les nenes o noies participants en l’estudi. La desigualtat és, per tant, un factor essencial en l’estat de la salut física i emocional dels menors i en els estils de vida.
“Des de la Fundació Barça seguirem implementant projectes que millorin la qualitat de vida dels menors, focalitzant-nos, com ja fem en adolescents i joves, en zones amb baix nivell socioeconòmic, i amb una mirada especial al tema gènere”, ha manifestat la directora general de la Fundació FC Barcelona.
Situació molt preocupant
Els hàbits de vida dels infants i adolescents expliquen en bona part l’actual pandèmia d’obesitat infantil. Així, pel que fa a l'ús de pantalles, la mitjana és molt elevada tant durant la setmana (193,9 minuts de mitjana al dia) com els caps de setmana (2.88,4 minuts), molt per sobre del que recomana l’OMS, i les xifres superen les dades del 2019/2020, on la situació ja era molt preocupant.
El mateix passa quan s’analitzen les hores de son: gairebé la meitat dels nens, nenes i adolescents a Espanya no compleixen les recomanacions d'hores de son diari tant entre setmana com el cap de setmana. El percentatge d'incompliment és més gran entre les participants de gènere femení (47,6 %).
Pel que fa a l'alimentació, només un 37% de la població infantil i juvenil segueix la dieta mediterrània, fet que suposa una reducció de més de 3 punts respecte al 2019/2020. En el cas de l'activitat física, la mitjana de minuts dedicats a la pràctica d'activitat física moderada o vigorosa ha disminuït en 7,4 minuts per al gènere femení, i en 7,1 per al masculí respecte al 2019/2020, cosa que significa una reducció de 50 minuts setmanals. Aquest deteriorament és superior en els entorns amb un percentatge més alt de pobresa infantil.
Les dades recollides en aquesta investigació es posaran a disposició de la comunitat científica i dels professionals de la salut per potenciar intervencions per millorar la qualitat de vida dels menors en zones amb alta vulnerabilitat social, per prevenir l’obesitat infantil i per millorar els hàbits de vida, objectiu compartit per la Fundació FC Barcelona i la Fundació Gasol, que van formalitzar una aliança el 2019 per treballar conjuntament a favor de la salut, els hàbits i el benestar dels infants i adolescents.
- Viber
- Messenger
- Copia l'enllaç