El projecte de la Fundació FC Barcelona a Grècia proporciona accés a l’educació, benestar emocional i atenció mèdica als infants refugiats
- Viber
- Messenger
- Copia l'enllaç
En un moment on el nombre de persones refugiades i desplaçades és el més elevat de la història, amb 110 milions de persones segons l’Alt Comissionat de Nacions Unides Pels Refugiats (ACNUR), la Fundació FC Barcelona segueix treballant amb infants i joves refugiats, tant en projectes a diferents continents en el marc de l’aliança global amb ACNUR, com a Grècia on l’entitat porta a terme, en col·laboració amb diverses organitzacions no governamentals d’àmbit local, programes per millorar el benestar emocional, la qualitat de vida, l’educació i la salut dels menors refugiats i les seves famílies. Demà 20 de juny es celebra el Dia Internacional dels Refugiats.
Un equip de la Fundació, encapçalat per la seva directora general, la Dra. Marta Segú, ha visitat els camps de refugiats on la Fundació treballa amb les persones refugiades a partir de la seva pròpia metodologia socio-educativa i esportiva, “SportNet”, a més de col·laborar amb altres accions centrades en la prevenció i millora de la salut, l’accés a l’educació no formal, i tallers de desenvolupament personal i de competències mediambientals.
Millorar la salut
L’expedició de la Fundació ha pogut fer seguiment de la tasca que es realitza conjuntament amb les organitzacions locals gregues Cheering i Organization Earth, dues onegés amb les què treballa a diversos camps de refugiats d’Atenes i els seus voltants. En aquests moments el projecte beneficia a més de 650 infants i adolescents que viuen en diversos camps (Malakasa, Schisto Korinthos, i Ritsona) o a la mateixa capital grega. La Fundació FC Barcelona treballa des de l’any 2017 en diversos camps tant a la part continental de Grècia com a l’illa de Lesbos.
En el cas de Cheering, organització que es dedica a la prevenció i la millora de la salut de població refugiada a Grècia des del 2018, un dels objectius és facilitar l'accés als serveis de salut (revisions mèdiques i derivacions a serveis mèdics especialitzats gratuïts com dentistes, optometrista i centres de vacunació). En aquests moments aquests projecte beneficia a més de 250 infants i adolescents del camp de refugiats de Malakasa i les seves families, incloent nadons i dones embarassades que en alguns casos no han rebut control prenatal.
Com a resultat d’aquestes revisions, s’ha pogut comprovar que més del 50% dels infants i adolescents té problemes dentals, un 16% problemes a la vista, un 26% té presencia de polls i un 16% descriu o viu amb famílies que experimenten símptomes per infeccions de paràsits intestinals que en moltes ocasions provoquen anèmia i malnutrició crònica.
Esport i tallers
D’altra banda, també es va visitar del camp de refugiats d’Schisto, on amb la col·laboració d’Organization Earth, la Fundació treballa amb la població refugiada des de 2016 i implementant la metodologia socio-educativa i esportiva “SportNet” des de 2017. Les persones beneficiàries directes del projecte són 400 nenes i nens de 7 a 17 anys que viuen repartits en tres camps de refugiats (Korinthos, Schisto i Ritsona). Indirectament, el projecte també repercuteix positivament cap als altres membres de les seves famílies. A més d’organitzar activitats socioesportives, la col·laboració comporta oferir accés a l'educació no formal a través de diversos tallers de desenvolupament personal i social, habilitats mediambientals, educació nutricional, etc.
Durant la visita 20 infants acompanyats dels seus familiars van rebre una sessió d’aprenentatge per adquirir habilitats transversals relacionades amb la nutrició saludable, la sostenibilitat i el medi ambienta a Center of the Earth, la granja-escola d’Organization Earth.
El programa també preveu la interacció de les persones refugiades amb la població local per afavorir la inclusió i la cohesió social entre aquestes poblacions, i en aquest sentit es va organitzar un partit de futbol on van participar noies refugiades i noies locals, amb l’objectiu de potenciar valors com el respecte per la diferencia, el treball en equip i la resolució de conflictes de manera pacifica a través de l’esport.
Presència des de 2017
La Fundació FC Barcelona ha continuat treballant en els camps de refugiats de Grècia des del 2017 sense interrupcions. Quan l’any 2020 moltes entitats i onegés internacionals, així com voluntaris que havien arribat de tots els indrets del mon, van abandonar els camps de refugiats grecs, a causa de la considerable disminució del nombre de persones refugiades respecte al 2015-16, la Fundació va decidir seguir ajudant a les famílies refugiades que seguien arribant i tenien necessitats bàsiques sense cobrir.
El naufragi devastador del pesquer sobrecarregat de persones de la setmana passada que ha provocat la mort de centenars de persones, demostra que la decisió de quedar-se a Grècia, una de les vies de migració més importants de la Mediterrània, era malauradament encertada.
- Viber
- Messenger
- Copia l'enllaç