La Casa Navàs de Reus acull l’exposició ‘Barça, Més que un Club, Montjuïc, un estadi refugi”’, organitzada per la Fundació FC Barcelona i ACNUR

La Casa Navàs de Reus acull l’exposició ‘Barça, Més que un Club, Montjuïc, un estadi refugi”’, organitzada per la Fundació FC Barcelona i ACNUR

La mostra explica la vida quotidiana de més de 20.000 persones desplaçades de la Guerra Civil espanyola que van trobar refugi a l’estadi de Montjuïc i es pot visitar fins al 8 de febrer

Des d’aquest divendres 12 de gener i fins al proper 8 de febrer, la Casa Navàs, un impressionant edifici modernista obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, ubicat a la plaça del Mercadal de Reus, acollirà l’exposició Barça, “Més que un Club”, Montjuïc, “un estadi refugi”. Aquesta exposició, que la Fundació FC Barcelona i l’Agència de les Nacions Unides pels Refugiats (ACNUR-UNHCR) van presentar el mes d’octubre passat a l’Estadi Olímpic Lluís Companys de Montjuïc, explica l’estada al recinte esportiu barceloní entre la primavera del 1936 i la tardor del 1937 de milers de persones desplaçades des de diferents punts d’Espanya durant la Guerra Civil a través de les imatges que va captar la fotògrafa d’origen polonès Margaret Michaelis.

Aquesta mostra vol tenir un caràcter itinerant i per començar s’ha escollit com a seu de l’exposició la Casa Navàs, que és, per la seva singularitat, un dels millors exemples del Modernisme a Europa. Construïda entre el 1901 i el 1908 per l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner i el decorador Gaspar Homar, és l’única obra modernista que ha arribat fins als nostres dies tal com es va estrenar, conservant el seu interior intacte.

L’exposició està ubicada a la planta baixa de l’edifici, a l'antiga botiga de teixits ‘Sucesores de Joaquín Navàs’. Es dona la circumstància que als anys 40 del segle passat Francesc Mitjans, l’arquitecte que va dissenyar el Camp Nou, va ser l’autor de la remodelació de l’aparador de la botiga.

21.000 persones refugiades a l’estadi de Montjuïc

Entre la tardor del 1936 i la primavera del 1937, en plena Guerra Civil espanyola, l’Estadi Lluís Companys de Montjuïc va arribar a acollir a més de 21.000 persones desplaçades procedents de diferents parts de la Península. La fotògrafa d’origen polonès Margaret Michaelis va recollir el dia a dia dels milers de famílies (pares, mares, infants i joves) que van passar per aquest recinte esportiu. Avui, l’estadi de Montjuïc és la llar provisional del FC Barcelona i el Club, des de la seva Fundació, vol reivindicar el paper d’aquest recinte, que va acollir a milers de persones que fugien de la Guerra Civil. 

El recull d’imatges de l’exposició mostra la vida quotidiana de les persones que van trobar refugi a l’Estadi Olímpic, que va transformar algunes de les seves dependències per poder atendre aquestes persones obligades a fugir de les seves poblacions d’origen. A les fotografies es pot veure com feien classes a les aules habilitades a les graderies o directament a la gespa, sessions d’activitat física i esports, tasques domèstiques com cuinar, estendre la roba o cosir; com rebien atenció mèdica i dental, o simplement escenes quotidianes dels menjadors instal·lats a l’estadi convertit en centre per a persones desplaçades.

Amb aquesta exposició, el FC Barcelona, la seva Fundació i ACNUR volen sensibilitzar sobre la situació que viuen més de 110 milions de persones refugiades i desplaçades que hi ha al món actualment. 

Aquest posicionament ferm del FC Barcelona i la seva Fundació a favor de la causa de les persones refugiades, enfortit amb l’aliança global amb l’Agència de les Nacions Unides pels Refugiats (ACNUR-UNHCR), ha fet possible aquesta exposició, realitzada gràcies a la idea original  i la col·laboració de la revista Panenka.

EXPOSICIÓ    Barça, “Més que un Club”, Montjuïc, “un estadi refugi”

Del 12 de gener al 8 de febrer de 2024

Casa Navàs. Plaça del Mercadal 5-7 (Reus)

Horari: de dilluns a divendres d'11 h a 14 h i de 17 h a 19 h. Dissabtes de 17 h a 20 h.

Entrada gratuïta

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut