Vicky Losada s'uneix a la Fundació Barça per lluitar contra la problemàtica del Bullying

Comparteix
Vicky Losada bullying

La capitana del primer equip femení protagonitza l’audiovisual Davant el bullying, NO CALLIS per sensibilitzar sobre aquest fenòmen

El programa de la Fundació Barça facilita la prevenció i la detecció de situacions emergents de bullying i ajuda a aturar-les

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional contra l’Assetjament Escolar, que se celebra aquest diumenge, 2 de maig, la Fundació Barça ha difós un audiovisual protagonitzat per la capitana del primer equip femení, Vicky Losada, per sensibilitzar sobre aquesta problemàtica i donar a conèixer el seu programa de prevenció del bullying per escoles de primària i formació per clubs d’esport formatiu (totalment gratuïts) que ja ha comptat fins al moment amb la participació de més de 160.000 infants de tot Catalunya des de la seva posada en marxa l’any 2017. Segons Vicky Losada, “És necessari sensibilitzar la societat sobre la necessitat de prevenir el bullying. Ens cal treballar entre tots i totes per aconseguir una societat millor i més justa”. 

Vídeo de sensibilització 

Aquest any s’ha produït una peça audiovisual en què hi participa Vicky Losada, capitana del primer equip femení, i diversos especialistes, responsables de centres escolars, tècnics esportius, etc. L’objectiu d’aquest vídeo és sensibilitzar sobre el bullying i ajudar a impulsar la seva prevenció al territori a través dels programes i recursos que la Fundació Barça posa a lliure disposició tant de la comunicat educativa com del món de l’esport.

Al mateix temps el documental està centrat en el testimoni de dues víctimes de bullying, la Sandra i l’Albert, que expliquen el que van patir i les seqüeles que pot generar aquesta forma de violència. Per altra banda, també intervenen Juan Calmaestra, doctor en psicologia i educació de la Universitat de Còrdova, així com Silvana Ballbè, directora de l’Escola Roureda. 

Implementació a 120 escoles de Catalunya

Actualment les 120 escoles de primària de Catalunya que implementen el programa valoren molt positivament com els infants augmenten la seva empatia entre ells i la seva pròpia autoestima, propiciant que expliquin situacions que els molesten i els fan mal i s’activin davant d’una situació d’assetjament.

Per altra banda, els mestres també agraeixen la formació que reben dins el programa a través del campus virtual, atès que els facilita una millor observació i detecció del fenomen a les aules. També destaquen que les sessions d’educació física i artística són les que han gaudit més els infants.

Cal destacar que l’avaluació de l’impacte del programa a les 26 escoles pilot va ser molt exitosa, i en va quedar provada l’eficàcia, ja que es va aconseguir una reducció del 35,8% de les víctimes de bullying i un 60% de les de ciberbullying.

En l’àmbit esportiu, la seva metodologia de prevenció ha arribat a més de 2.000 entrenadors i entrenadores a Catalunya en els darrers tres anys. A través de la formació, ara oberta i disponible al web de la Fundació Barça, entrenen també la seva mirada per detectar situacions susceptibles de ser bullying, aportant-los estratègies i dinàmiques esportives de prevenció. És aquí on els tècnics prenen consciència del seu inevitable paper com a educadors, més enllà de les tècniques pròpiament esportives envers els seus joves esportistes en fase de formació.

Programa contra el ‘bullying’

El Programa de la Fundació Barça contra el bullying, focalitzat inicialment a Catalunya, amb l’objectiu d’ajudar en la prevenció de l'assetjament entre iguals, utilitzant l'esport com a eina pedagògica, especialment entre els infants entre 6 i 12 anys. Aquest programa ha desplegat diferents línies d’acció enfocades, en primer lloc, a la creació de coneixement a través de diversos estudis que evidencien la prevalença del bullying en un 25% a les escoles de primària de Catalunya i en un 9% al futbol formatiu de Catalunya. A més d’haver constituït el seu Consell Assessor sobre el bullying amb experts d’àrees multidisciplinars.

La Fundació Barça ha dissenyat una metodologia de prevenció del bullying en l’àmbit escolar de primària i dins l’àmbit de l’esport formatiu en què en els darrers tres anys han participat més de 160.000 infants de tot Catalunya. I, per últim, també ha apostat per la sensibilització a través de diferents campanyes i esdeveniments infantils. 

Declaracions de Vicky Losada, capitana primer equip femení

“Estic molt contenta de la possibilitat que m’ha ofert la Fundació Barça de participar i implicar-me en el programa de prevenció del bullying. Gràcies a aquesta experiència, he pogut conèixer de primera mà una problemàtica que afecta 1 de cada 4 infants de primària a Catalunya. És necessari continuar lluitant contra aquesta situació, cal aprofitar recursos com aquests que posa la Fundació gratuïtament a l’abast d’escoles i clubs esportius. 

“Com a jugadora del Barça sé que, igual que les meves companyes, cada cop som més referents per a moltes persones, especialment per a infants que estimen el futbol. Aquesta posició em dona la possibilitat d’arribar a molta gent, a moltes persones, i fer d’altaveu social. A més, vull continuar col·laborant amb la Fundació Barça en aquest programa amb altres accions tant programàtiques com de sensibilització en què creguin que puc ser útil”.

El nostre club és més que un club per a coses com aquestes i els jugadors i jugadores hem d’implicar-nos per tal de contribuir a un món millor. He après que ningú ha de callar davant el bullying”.

COMPARTEIX AQUESTA NOTÍCIA