La Fundació FC Barcelona presenta un innovador protocol d’actuació per combatre el bullying a l’esport formatiu

Comparteix

La Fundació FC Barcelona vol sensibilitzar sobre la problemàtica del bullying a l'esport

En el marc del Dia Internacional contra el Bullying del 2 de maig, l’entitat posa a disposició d’entitats esportives i famílies una eina pionera i capdavantera per actuar contra l’assetjament en aquest àmbit

Amb motiu de la celebració del Dia internacional contra l’assetjament escolar (bullying) que se celebra aquest dilluns, 2 de maig,  la Fundació FC Barcelona presenta i posa a disposició de totes les entitats esportives un innovador protocol d’actuació davant el bullying a l’esport formatiu, inexistent fins al moment. A més, el president del FC Barcelona i de la Fundació, Joan Laporta, juntament amb l’entrenador Xavi Hernández i el jugador del primer equip Eric García, volen sumar-se a la lluita contra aquesta forma de violència  i contribuir a donar visibilitat a aquest protocol per conscienciar de la importància de saber com actuar quan es produeix dins l’àmbit esportiu. 

El nou protocol està adreçat a clubs, entitats esportives i personal tècnic esportiu, així com a famílies d’infants que practiquen esport formatiu, i suposa un instrument únic i capdavanter en la lluita contra el bullying, ja que existeix un buit important tant a Catalunya com a la majoria de comunitats autònomes. 

Com tot Protocol d’actuació indica les passes a seguir des del moment que apareix la sospita, la detecció o revelació d’un cas per part d’infant o la comunicació par part d’un adult, sobre un cas de bullying dins un club.  I a partir d’aquí s’estructura en 6 fases fins arribar a  avaluar el cas i prendre les mesures necessàries per aturar la situació, protegir la víctima i restaurar el dany. Sense oblidar una introducció que situa sobre les característiques d’aquesta dinàmica grupal de violència i proporcionar estratègies per la seva prevenció.

FASE 1: DETECCIÓ I COMUNICACIÓ
FASE 2: ANÀLISI D’INFORMACIÓ I RECERCA
FASE 3: AVALUACIÓ I INTERVENCIÓ 
FASE 4: SEGUIMENT DEL CAS 
FASE 5: ACCIONS DE RESTAURACIÓ PER PART D’EXPERTS 
FASE 6: AVALUACIÓ I SEGUIMENT DEL PROTOCOL

La implementació d’aquest protocol s’emmarca dins l’aplicació de la LO/2021 que prescriu la designació d’un Delegat/da de Protecció dins l’entitat esportiva, la creació d’un Comitè d‘avaluació de casos, Canals de comunicació i denuncia anònims, així com Protocols d’actuació davant la violència.

El protocol que ofereix la Fundació està a disposició de tothom i té l’esperit d’ajudar a pal·liar aquesta lacra social que no només es produeix a l’escola o a les xarxes socials, sinó a altres contextos de convivència entre infants o adolescents com es l’àmbit de l’esport. Aquest document es pot consultar al web de la fundació i descarregar-se en aquest enllaç.

Programa prevenció bullying 

La Fundació FC Barcelona ha acumulat expertesa i coneixement en aquesta problemàtica ja des de l’any 2017 amb estudis sobre la prevalença del bullying a l’escola primària i al futbol formatiu de Catalunya.  A partir d’aquí es va crear el Programa de prevenció de bulllying escolar a Catalunya que acumula 80.000 infants i 325 escoles de primària participats amb aquesta tercera edició amb la reducció de víctimes de bullying ( 35,8%) i del ciberbullying (60%).

D’altra banda, va abordar la prevenció del bullying a l’esport a través de formacions específiques a més de 2.000 tècnics i personal tècnic esportiu a fi de dotar-los d’estratègies de prevenció i una metodologia pròpia aplicar a través de l’esport. Formació i recursos disponibles a la nostra web. Enllaç

Declaracions Joan Laporta, president FC Barcelona i de la Fundació FC Barcelona

El Bullying entre els infants i adolescents està present en tots els espais on conviuen: sigui a l’escola o a les xarxes socials, però també a l’esport.  Des del Barça estem fermament compromesos en erradicar aquesta forma de violència. I ho fem des de l’expertesa i el coneixement.  

Si ja els estudis que va impulsar la Fundació ens van rebel·lar que un 25% dels infants a primària són víctimes del bullying i que a l’esport era una de les causes d’abandonament. Aquest neguit ens va dur a aportar eines per evitar que succeís. I vam dissenyar un programa de prevenció del bullying per les escoles de primària a Catalunya on ja han participant  325 escoles i quasi 80.000 infants en els darrers tres anys. Però també, vam dotar l’esport amb una  metodologia pròpia de prevenció del bullying pels clubs esportius.

I ara, es el moment de donar una pas més endavant: saber ACTUAR davant una alerta de bullying o ciberbullying a l’esport. I sent avui el dia internacional contra el bullying, posem a disposició de la comunitat esportiva el protocol d’actuació davant del bullying a l’esport a fi que els clubs, els tècnics esportius i tot l’staff que envolten els esportistes de l’esport formatiu puguin ACTUAR davant una situació d’assetjament entre iguals.

Declaracions Dra. Marta Segú, directora general Fundació FC Barcelona 

Des de la Fundació FC Barcelona treballem la problemàtica del bullying amb un plantejament de prevenció tant a l’àmbit de l’escola com a l’àmbit esportiu. Hem desenvolupat una metodologia innovadora tant al nostre país com a nivell internacional i ara fem un pas més difonent aquest protocol d’actuació davant del bullying a l’esport que està a disposició de tothom i té l’esperit d’ajudar a pal·liar aquesta lacra social que no només es produeix a l’escola o a les xarxes socials, sinó a altres contextos de convivència com es l’àmbit esportiu.

Es tracta d’un instrument únic i capdavanter en la lluita contra aquesta forma de violència, ja que existeix un buit important tant a Catalunya com a la majoria de comunitats autònomes. Permet disposar  de les eines necessàries per intervenir i actuar davant alertes o casos de bullying i la metodologia necessària a fi de guiar pas a pas qualsevol entitat esportiva en el procés quan es detecta o s’alerta d’un cas de bullying en el àmbit de l’esport formatiu.

COMPARTEIX AQUESTA NOTÍCIA