Lilian Thuram i la Fundació FC Barcelona presenten el Premi Esport i Educació contra el Racisme

Comparteix

Lilian Thuram, Marta Segú i David Figueras a l'Auditori 1899

L’ex jugador blaugrana ha presentat també el seu últim llibre El pensamiento blanco, editat per Planeta a l’Auditori de l’Spotify Camp Nou

L’exjugador francès del FC Barcelona, i abanderat de la lluita contra el racisme i l’exclusió social amb la seva fundació, Lilian Thuram, ha presentat aquest dijous a l’Auditori 1899 de l’Spotify Camp Nou el Premi Esport i Educació contra el Racisme. Aquest guardó, adreçat a estudiants universitaris, ha estat creat conjuntament per la Fundació Thuram i la Fundació FC Barcelona, dues entitats que col·laboren des de fa anys en l’objectiu per aconseguir una societat més tolerant i inclusiva a través de l’esport.

Durant l’acte, s’ha presentat també el llibre El pensamiento blanco editat pel Grup Planeta en què s’explica la història del pensament dominant, el pensament blanc, el seu origen i el seu funcionament, la seva forma de dividir i com es va estendre per tot el món fins a convertir-se, des de fa segles, en pensament dominant que imposen perquè blancs i no blancs sàpiguen com han d'actuar i quin és el lloc de cadascú.

L’acte ha comptat amb la presència del mateix Lilian Thuram, la directora general de la Fundació FC Barcelona, la Dra. Marta Segú, i David Figueras, responsable editorial de Libros Cúpula del Grup Planeta. 

Thuram ha destacat la força del futbol i de l’esport per donar veu a lluites de drets socials com la discriminació racial. “A Barcelona vaig poder comprovar perquè el Barça és més que un club, per la sensibilitat i el compromís que el club té per aquestes qüestions”. Respecte al premi Educació i Racisme, va explicar que “treballar amb les universitats és essencial per ajudar a les persones a canviar la seva manera de pensar i arribar al màxim de gent. En general, està molt mal vist que algú denunciï la discriminació racial. Per això són necessàries iniciatives com aquestes.”

Marta Segú ha explicat per la seva banda que en molts del programes de la Fundació arreu del món es viuen situacions de discriminació racial i intolerància, i ha destacat la col·laboració de fa anys entre la Fundació FC Barcelona i la Fundació Thuram per combatre aquestes situacions. En aquest sentit, el Premi Esport i Educació pretén ser una plataforma “perquè des del món universitari es presentin idees innovadores, metodologies i treballs pràctics que serveixin per lluitar i acabar amb l’estigma del racisme”.
 

Els membres del jurat reunits a la seu de la Fundació FC Barcelona

Posteriorment, el premi s’ha presentat al món universitari a l’Auditori del Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona en un acte conduït per la periodista Mònica Terribas i que ha comptat amb la presència de l’ex futbolista francès, la Dra. Marta Segú i el vicepresident de la Fundació FC Barcelona, Xavier Sala i Martin. Tots tres formen part del jurat juntament amb el periodista Rafael Vilasanjuan i la llegenda del bàsquet blaugrana, ambaixador del FC Barcelona i col·laborador de la Fundació Audie Norris.

L'objectiu del premi és contribuir a l’esport i l'educació com a eines contra el racisme i per a la inclusió des dels àmbits universitaris i socials de Catalunya. Específicament, aquesta iniciativa vol impulsar la participació i lideratge de les persones que estudien en universitats catalanes, futurs professionals i líders en matèria d'esport i educació contra el racisme i per a una societat més igualitària i inclusiva.

Els premis seran concedits a estudiants que facin el seu Treball de Final de Grau (TFG) sobre la temàtica de l'educació i/o l'esport com a eina contra el racisme. Podran presentar-se treballs de contingut pràctic i/o teòric, de totes les àrees de coneixement de les disciplines impartides a les universitats i facultats de Catalunya.  

Els treballs han d'estar relacionats amb l'esport i/o l'educació contra el racisme: propostes d'intervenció, sensibilització, programes, campanyes, continguts educatius i d'altres.

Podran ser candidats i candidates a l'obtenció del premi els/les estudiants que compleixin els requisits següents:

• Que cursin o hagin cursat els seus estudis de grau en una universitat catalana. 
• Haver finalitzat els estudis destinats a l'obtenció del títol (Grau o Màster) durant el curs acadèmic 2021-2022 i 2022-2023.
• Els treballs presentats han de formar part del currículum acadèmic i poden ser individuals o grupals.
• Haver defensat el TFG a un centre del sistema d'educació superior de les universitats de Catalunya de disciplines socials i humanístiques descrites a l'apartat “Universitats i Facultats Participants”.
• Haver redactat el TFG en qualsevol de les llengües oficials de Catalunya.
• Haver estat qualificat, a qualsevol de les dues categories, amb una nota no inferior de 8 sobre 10, o una qualificació percentualment equivalent.

Dotació i terminis de presentació:
•    El primer premi estarà dotat amb 5.000 €
•    El segon premi estarà dotat amb 3.000 €
•    El tercer premi estarà dotat amb 2.000 €

El termini per a la presentació dels treballs finalitza el 30 de juliol  del 2023.

Per obtenir més informació sobre el premi i les bases per participar-hi, fes clic aquí.

Presentació de l’ultim llibre de Thuram

Aprofitant l’estada de l’ex jugador blaugrana a Barcelona, s’ha presentat el darrer llibre de Lillian Thuram El pensamiento blanco editat per Planeta. L’autor aborda en aquest nou assaig la història del pensament dominant, el pensament blanc, el seu origen i funcionament, com està ancorat en les nostres mentalitats i actua cada dia i com només el seu qüestionament ens permetrà avançar per canviar la societat en què vivim.

L’exjugador francès del FC Barcelona va crear la seva fundació contra el racisme al 2008, just després del seu pas pel club blaugrana per tal de vetllar per promoure una educació no xenòfoba i desmuntar els prejudicis racistes. Des de llavors, Thuram ha mantingut una estreta col·laboració amb la Fundació FC Barcelona, que s’ha materialitzat en la seva participació en diversos projectes i programes. Així, ha participat en la presentació de l'Informe d'Avaluació del programa de refugiats al Líban, Itàlia i Grècia i ha visitat diferents camps de refugiats del Líban i Grècia. També va visitar un programa d'inclusió amb metodologia pròpia de la Fundació FC Barcelona i amb menors tutelats sense referents adults i va participar en un acte organitzat per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència de la Generalitat de Catalunya, on es van presentar casos d'inserció d'èxit de menors tutelats i extutelats per aquesta organització.
 

COMPARTEIX AQUESTA NOTÍCIA