La Fundació FC Barcelona i la Fundació Lluita contra les Infeccions planten cara a l’esquistosomiasi

Comparteix

Les jugadores del primer equip de futbol femení, Asisat Oshoala i Ingrid Engen, i del masculí, Alejandro Balde, se sumen a la causa per curar aquesta infecció, que afecta a 250 milions de persones al món

La Fundació FC Barcelona i la Fundació Lluita contra les Infeccions s’uneixen per fer front a una infecció no contagiosa persona a persona, l’esquistosomiasi, que afecta segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) 250 milions de persones al món, amb l’objectiu de donar visibilitat a aquesta infecció i tractar el màxim de persones afectades.

Per aquest motiu jugadores insígnia del primer equip de futbol femení, Asisat Oshoala i Ingrid Engen, així com Alejandro Balde, jugador del masculí, han gravat un vídeo oferint missatges clau sobre la infecció i animant la població que pugui ser susceptible de patir-la a fer-se el cribratge. Tal com apunta la Dra. Marta Segú, metgessa especialista en Salut Internacional i directora general de la Fundació FC Barcelona: «Aquesta col·laboració en l’àmbit de les malalties tropicals desateses (MTD) com l’esquistosomiasi, contribueix a un dels objectius de la Fundació del Barça, que es millorar la salut de les persones més vulnerables a través de l’esport com a eina educativa i de prevenció”.

L’esquistosomiasi, una infecció invisible

L’esquistosomiasi és una infecció parasitària no contagiosa persona a persona, importada principalment de països de l’Àfrica subsahariana però també de Sudamèrica, el Carib, Orient Mitjà i Àsia, per la qual cosa no és habitual que es transmeti fora d’aquestes zones. La infecció es produeix durant el contacte amb aigua infectada en rius de països on la infecció és endèmica, sovint a través de la pesca, la natació, el bany o la rentada de roba. Per tant, aquesta infecció afecta la població autòctona dels països endèmics, però també els viatgers internacionals que els visiten.

La infecció es produeix quan les larves del paràsit penetren a la pell d'una persona durant el contacte amb l’aigua infectada. Aquest paràsit accedeix al cos a través de la pell i pot viure-hi durant anys creant greus afectacions que empitjoren la qualitat de vida de la persona infectada. 

Cribratge de la població infectada

En aquest moment un projecte pilot dut a terme a l’àrea metropolitana de Barcelona ha permès detectar un alt percentatge de població d’origen subsaharià i resident en aquesta zona de Catalunya que pateix la infecció. Concretament, segons un estudi desenvolupat per l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut, i la Fundació Lluita contra les Infeccions, gairebé un 40% de la població estudiada ha donat positiu en la prova per detectar la malaltia. Per aquest motiu resulta imprescindible augmentar aquest cribratge per destapar el màxim nombre possible de persones que puguin estar patint la infecció, que segons estimacions a Catalunya en podrien ser 30.000. La Dra. Sílvia Roure, investigadora de la Fundació Lluita contra les Infeccions i metgessa del Programa de Salut Internacional de l’Institut Català de la Salut (PROSICS) que està liderant el projecte, comenta: «Caldria realitzar un cribratge de base comunitària a les persones que es troben en situació de risc, per poder evitar complicacions i, a més, aconseguir el consegüent estalvi en recursos sanitaris».  

Símptomes que presenta l’esquistosomiasi

Inicialment, els símptomes de l’esquistosomiasi poden passar inadvertits, però el paràsit pot romandre al cos durant anys i causar problemes de salut a la persona infectada, com:

- Infeccions d’orina
- Mal abdominal o pelvià
- Disúria
- Diarrea
- Insuficiència renal
- Càncer de bufeta
- Cirrosi hepàtica
- Infertilitat 
- Ictus

En el cas de les dones, condiciona simptomatologia ginecològica inespecífica que pot induir a una orientació diagnòstica equivocada i provocar que les pacients s’hagin de visitar reiteradament al sistema sanitari sense trobar resposta a les seves molèsties. 

Proves de detecció fàcils i tractament eficaç

L’esquistosomiasi es pot diagnosticar amb una anàlisi de sang i es tracta de manera eficaç i econòmica amb praziquantel, un medicament que es dispensa en dos dies amb una eficàcia del 90%. 

Alieu Sisaho, jove procedent de Gàmbia resident a Catalunya des de l’any 2005, explica que abans de fer un viatge al seu lloc d’origen va visitar la Unitat de Salut Internacional de Santa Coloma de Gramenet perquè el vacunessin preventivament contra el grup de malalties tropicals provinents del seu país, i que va ser en aquell moment quan, mitjançant una analítica, van detectar que tenia esquistosomiasi. En un primer instant l’Alieu no va atendre les trucades de les professionals que l’avisaven de la seva infecció, però un temps més tard, en ser ingressat a l’Hospital Germans Trias de Badalona per complicacions derivades de la malaltia, va ser quan va rebre la notícia que patia una insuficiència renal crònica per culpa de l’esquistosomiasi. Finalment, l’any 2020 va haver de ser trasplantat de ronyó. 

El testimoni de l’Alieu ressalta la importància de detectar l’esquistosomiasi abans que es desenvolupin altres complicacions de salut, amb l’objectiu de poder tractar la malaltia a temps.

Campanya oberta per destapar l’esquistosomiasi 

El dia 28 de novembre és l’anomenat Giving Tuesday, un moviment global, sense ànim de lucre, que té com a objectiu promoure la solidaritat. Aquesta iniciativa va néixer als Estats Units i promou la participació de centenars de persones, organitzacions i empreses en benefici de diferents causes.

Enguany el repte de la Fundació Lluita contra les Infeccions és aconseguir 16.000 € per tractar 200 persones d’esquistosomiasi. La campanya va destinada a totes aquelles persones que vulguin sumar-se a aquesta causa i col·laborar amb la recerca per plantar cara a aquesta infecció invisible: https://schistozero.lluita.org/

COMPARTEIX AQUESTA NOTÍCIA