Nick Hornby, premi Vázquez Montalbán de periodisme esportiu

El periodista i escriptor anglès autor de 'Fever Pitch' ('Fiebre en las gradas') és el guanyador en la categoria de periodisme esportiu de la novena edició d'aquests premis

El jurat del Premi Internacional de Periodisme Vázquez Montalbán, en la categoria de periodisme esportiu, ha decidit atorgar el guardó de la seva novena edició al britànic Nick Hornby, destacant la figura “d’un magnífic periodista i escriptor, un autor que ha sabut interpretar l’esport i un dels grans fenòmens socials del nostre temps, amb grandesa, estil i creativitat, com va succeir amb el mateix Vázquez Montalbán”.

La categoria de periodisme esportiu d’aquest premi està convocada per la Fundació FC Barcelona i el Col·legi de Periodistes de Catalunya i la seva entrega es durà a terme durant el primer trimestre del 2013. El jurat d’aquesta edició ha estat format per Sandro Rosell, Ramon Pont, Carles Vilarrubí, Josep Cortada, Daniel Vázquez, Mònica Terribas, Joaquim Maria Puyal, Borja de Riquer, Jordi Basté, Anton M. Espadaler, Jaume Pujol-Galcerán, Ramon Besa, Santiago Segurola i Xavier Folch.

El premiat: Nick Hornby

Nascut a Redhill, Anglaterra, el 1957, Nick Hornby va iniciar la seva carrera com a periodista a ‘The Sunday Times’ i a ‘The Independent’ i a més és professor de literatura anglesa, escriptor i guionista cinematogràfic.

L’any 1992 escriu ‘Fever Pitch’ (‘Fiebre en las gradas’), un llibre cabdal per explicar la relació del seguidor amb el futbol, i del futbol amb totes les facetes de la vida. En la seva apassionada relació amb l'Arsenal, que comença com gairebé sempre en el futbol quan un pare porta a un nen a un estadi, Hornby ens revela el vincle universal de tots els seguidors amb els seus equips. A ‘Fever Pitch’ l’autor britànic demostra la seva insuperable capacitat per oferir un retrat universal de l’aficionat a través de la seva particular peripècia amb els gunners de Highbury.

Des de l’any de publicació de l'obra que el va catapultar, Nick Hornby s'ha convertit en un referent imprescindible de les lletres britàniques. Obres com ‘Alta Fidelidad’, ‘Un gran chico’, ‘Cómo ser buenos’, ‘En picado’ o ‘Juliet, desnuda’ han aconseguit un èxit clamorós, el mateix que els seus assajos, com ‘31 canciones’, un llibre que els aficionats a la música el tenen com un cànon de la excel·lència.

Han passat 20 anys des de l'aparició de ‘Fever Pitch’, però la relació de Hornby amb el futbol s'ha mantingut inalterable. Editor de ‘My Favourite Year: A Collection Of Football Writing’ o ‘The Picador Book Of Sportwriting’, Nick Hornby manté la seva apassionada relació amb l'Arsenal i la seva afilada mirada sobre el futbol i el que significa en aquests temps globals.