Una nova metodologia de la Fundació Barça redueix un 35% les víctimes de Bullying a les escoles de primària de Catalunya

Comparteix

L'entitat ha presentat avui al II Simposi contra el Bullying els resultats d'una metodologia innovadora aplicada a 26 escoles durant dos anys

La nova metodologia de la Fundació Barça per a la prevenció del bullying ha aconseguit reduir el nombre de víctimes en un 35,8 % a les escoles on s’ha portat a terme el programa pilot que durant més de dos anys s’ha validat a 26 escoles de primària de Catalunya i en la qual han participat més de 5.000 nens i nenes. Aquests resultats han estat presentats avui en el II Simposi contra el Bullying.

Una altra de les dades destacades és la reducció del nombre d’agressors en un 24,3%, així com el de cibervíctimes en més d’un 60%. La metodologia de treball aplicada al llarg de dos anys es basa en l'esport com a vehicle per expressar i canalitzar emocions, afavorir l'empatia i promoure les relacions entre l'alumnat. Segons es reflecteix en l'avaluació, el fet d'utilitzar la “marca Barça” i l’esport com a mètode d'intervenció ha permès una bona acollida per part dels alumnes. Així mateix, els nens i nenes s'han mostrat més oberts a compartir situacions de malestar que no es visibilitzaven.

 

L'experiència ha estat tan positiva que el vicepresident del FC Barcelona i de la Fundació Barça, Jordi Cardoner, ha anunciat que “la Fundació posarà aquesta metodologia a l'abast de qualsevol escola de primària que el demani de forma gratuïta, amb l'objectiu d'aconseguir reduir i prevenir la problemàtica del bullying al nostre país”.

 

 

El bullying al futbol formatiu i a les escoles de primària

 

Més del 58% dels infants que formen part d'equips de futbol formatiu a Catalunya han viscut situacions de bullying i més d'un 9% n’han estat víctimes, segons es llança en l'informe “El Bullying al futbol formatiu a Catalunya”, el primer d'aquestes característiques a tot el món que s’ha presentat també al II Simposi contra el Bullying.

 

L'informe destaca que els insults són la conducta més freqüent i que són en els espais allunyats de la mirada dels adults, com els vestidors i el camp d'entrenament, on més es dona. La Fundació ha realitzat aquest estudi en col·laboració amb el Grup GISEAFE de l’INEFC (Grup de Recerca Social i Educativa de l'Activitat Física i l'Esport) i ha comptat amb una mostra de 1.972 jugadors/es de 25 clubs de Catalunya en les categories de benjamí, aleví i infantil.

D'altra banda, el segon estudi presentat avui sobre “El Bullying a les escoles de primària a Catalunya”, i promogut també per la Fundació Barça en col·laboració amb el Grup de Recerca en Cognició i Llenguatge de la Universitat de Girona, recull que un de cada quatre alumnes de primària manifesta haver estat víctima d'assetjament en algun moment, i que un 51,7% de l'alumnat afirma haver observat alguna situació de bullying. També destaca que un dels principals motius pels quals la víctima creu haver-ho estat és l'aspecte físic, sent els insults directes la conducta més habitual. A més, una de cada tres víctimes no demana ajuda.

 

Una altra de les dades que reflecteix l'estudi és que el 24,4% de les famílies no parla amb els tutors de l’escola quan els seus fills o filles n’han estat víctimes i més d’un 20% no fan cap actuació específica quan els seus fills n’han estat observadors. D’altra banda, un 76% dels mestres afirma no estar preparat per afrontar situacions de bullying o ciberbullying.

 

Experts internacionals

 

El II Simposi contra el Bullying ha comptat amb la participació de reconeguts experts internacionals com Peter Smith, investigador de la Universitat de Londres, especialista en bullying, i creador del terme ciberbullying; Miguel Nery, investigador de la Universitat de Lisboa, que ha centrat els seus estudis del fenomen dins de l'àmbit de l'esport; i Juan Calmaestra, investigador de la Universitat de Còrdova, que ha dissenyat, juntament amb l'equip de recerca LAECOVI, el programa de prevenció del bullying escolar de la Fundació Barça.

 

El periodista Ramon Pellicer ha presentat l’acte, que ha comptat amb els testimonis de Sergio Medialdea, escriptor i conferenciant conegut per l’anunci de Zumosol, i Sofía del Prado, exjugadora i ambaixadora del bàsquet femení espanyol i Miss Univers Espanya 2017. També cal destacar Marc Martínez, actor i director, que ha presentat (a través d’un vídeo) el curtmetratge de sensibilització sobre el bullying de la Fundació Barça, curtmetratge que ell ha dirigit i que ha estat realitzat amb un format similar a la d’una xarxa social. La realització ha estat de Marta Lyona Puig i el guió d’Ivan Morales, amb la participació final de l’actor Carlos Cuevas, un dels protagonistes de la sèrie Merlí.

 

Programa contra el bullying

 

La Fundació Barça va posar en marxa fa dos anys el programa contra el bullying, focalitzat inicialment a Catalunya, amb l’objectiu d’ajudar en la prevenció de l'assetjament escolar, utilitzant l'esport com una eina pedagògica, especialment entre els infants de primària. A través de les seves accions, i al llarg d’aquests dos anys, la Fundació ha beneficiat més de 50.000 nens i nenes de Catalunya i uns 600 tècnics esportius.

Aquest programa ha desplegat diferents línies d’acció enfocades, en primer lloc, a la creació de coneixement, a través de diversos estudis com els que avui s’han presentat, o de la creació de noves metodologies. En segon lloc, la Fundació ha apostat per la sensibilització a través de diferents campanyes i tallers educatius que han beneficiat uns 18.000 infants de 170 escoles de primària al llarg d’aquest curs 2018/19 gràcies a la col·laboració de la Fundació Bancària “la Caixa”. Aquests tallers de sensibilització estan adreçats a nens i nenes de primer a sisè de primària en sessions presencials per a un màxim de 50 infants. Durant 90 minuts es combinen activitats físiques amb espais de diàleg i identificació del fenomen del bullying. A més, la Fundació ha desenvolupat una línia de prevenció que ha consistit tant en la posada en marxa d’un programa pilotat a 26 escoles de primària, com en la formació específica a entrenadors d’esport formatiu.

 

Finalment, cal destacar que la Fundació compta amb un grup de 18 experts d’àrees multidisciplinàries que formen el Consell Assessor sobre el bullying de la Fundació Barça. Aquest grup, que ofereix suport al programa, durant aquest any ha elaborat un full de ruta de 10 recomanacions que recull una mirada compartida sobre aquesta problemàtica al nostre país, així com propostes específiques d’actuació.

 

COMPARTEIX AQUESTA NOTÍCIA