La Fundació llança 'Joves Solidaris', un programa en què un miler de joves impulsaran 40 projectes socials

El projecte, basat en el foment de l’esforç i el treball en equip, arriba a més de 3.500 beneficiaris directes ‘Joves Solidaris’ és un programa amb una metodologia pedagògica fonamentada en la participació activa i en l’experiència de l’Aprenentatge i Servei (APS).

La Fundació FC Barcelona amplia el seu quadre programàtic amb la incorporació del projecte ‘Joves Solidaris’, una iniciativa que estimula la capacitat dels joves per esforçar-se i treballar en equip amb l’objectiu d’oferir un projecte solidari a la seva comunitat més propera que ajudi a pal·liar algunes de les seves carències. L’objectiu és que els joves, experimentant i assimilant continguts que els permetin assolir competències transversals i de base, passin a tenir un paper actiu en la seva comunitat.

Els ‘Joves Solidaris’ creen els seus projectes

Durant els mesos d’abril i maig 40 grups, d’entre 20 i 30 membres cadascun, de de tota la geografia catalana, executaran 40 projectes després de gairebé sis mesos de preparació. Els grups de joves, amb edats compreses entre els 14 i els 17 anys, pertanyen a instituts, escoles, clubs esportius o entitats de lleure, i cursen 1r de batxillerat, 4t d’ESO o cicles formatius.

La primera fase del projecte es va iniciar el mes setembre, es van formar els grups, i els participants van encetar una ronda de reunions, tutelades per pedagogs especialistes en la matèria, en les quals han reflexionat, decidit i dissenyat quines i com seran cadascuna de les seves iniciatives. Els joves, per tal de decidir el seu projecte solidari, van analitzar la seva comunitat, les necessitats més punyents i les seves pròpies capacitats. Els col·lectius i àmbits sobre els que principalment han decidit intervenir són: infants i adolescents, gent gran, persones nouvingudes, persones amb diversitat funcional, persones amb vulnerabilitat, ecologia, entorn urbà, lleure i cultura.

Més de 3.500 beneficiaris directes

El projecte no només beneficia els 1.000 joves que han pensat i executaran els projectes, sinó també els col·lectius receptors de cadascuna de les iniciatives, en total 2.500 persones. A part, el projecte tindrà repercussió entre els familiars, tant dels executors com dels receptors, així com entre els ciutadans que participaran voluntàriament en les diferents iniciatives.

‘Joves Solidaris’ és un programa amb una metodologia pedagògica fonamentada en la participació activa i en l’experiència de l’Aprenentatge i Servei (APS). Es tracta d’una proposta educativa que combina processos d'aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte en el qual els participants es formen treballant sobre necessitats reals de l'entorn amb l'objectiu de millorar-lo.

Aquest programa compta amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, la Federació Catalana de Futbol i la Fundació Pere Tarrés.