Celebració de les primeres Jornades de pràctiques restauratives per combatre el Bullying

La Fundació FC Barcelona acull la primera d’aquestes sessions formatives a l’Auditori 1899 del Camp Nou 

“A diferència d’un enfocament culpabilitzador, la restauració és respectuosa, justa, repara el dany i construeix relacions” afirma Terry O’Connell, especialista en pràctiques restauratives que, juntament amb Jean Schmitz, han estat els principals ponents de les primeres jornades sobre “pràctiques restauratives per combatre el bullying i la violència filioparental” que organitza la Universitat de Barcelona amb la col·laboració de la Fundació del FC Barcelona, l’entitat EDUVIC i els departaments d’Ensenyament i Treball i Benestar Social i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Maria Teixidor, membre de la directiva del FC Barcelona i vicepresidenta de la Fundació, va destacar la implicació de la Fundació en aquesta problemàtica i la capacitat que té el Barça per centrar-se “en la prevenció, a través d’una eina tan potent com l’esport”.

El marc explícit de les pràctiques restauratives proporciona una base relacional sobre la qual el compromís, la col·laboració i les comunitats escolars forts i saludables són possibles. Així mateix, proporcionen una visió que permet que el conflicte i l'assetjament escolar siguin vistos com una oportunitat per aprendre i com una base per enfortir les relacions.

En la jornada inaugural celebrada a l’Auditori del FC Barcelona van destacar les intervencions dels dos ponents principals:

Terry O'Connell és el pioner de pràctiques de justícia restaurativa a Austràlia. Terry és un policia veterà amb més de 30 anys d'experiència dirigint processos restauratius. El seu treball ha estat mostrat en diversos documentals. Ha contribuït a diversos desenvolupaments en polítiques, escoles i organitzacions comunitàries al voltant del món. Ha rebut nombrosos reconeixements, incloent-hi l’Order of Australia, Churchill Fellowship i un Doctorat Honorari per la Universitat Catòlica d'Austràlia. Conegut per molts com el pare de la Justícia Restaurativa.

Jean Schmitz va ser promotor des del 2002 de la justícia juvenil restaurativa al Perú i pràctiques restauratives a Llatinoamèrica. Té un màster en pràctiques restauratives de l'IIRP i ha format centenars de professionals a l’Amèrica del Sud, així com a Espanya. El treball que va liderar al Perú amb la Fundació Terre des Hommes ha estat reconegut internacionalment, ja que va ser guanyador el 2010 del Premi Veillard Cybuslki, atorgat per l'Associació Internacional de Jutges i Magistrats de la Família i Joventut.

Jornades al Campus de Mundet

Del 25 al 30 de setembre tindrà lloc al Campus de Mundet de la Universitat de Barcelona un cicle d’activitats formatives sota el nom de ‘Pràctiques restauratives per combatre el bullying i la violència filioparental’. La jornada inaugural es va celebrar ahir a l’Auditori 1899 del Camp Nou.

Aquestes jornades tenen l’objectiu de donar a conèixer a docents, mediadors i educadors eines que ajudin a restablir les relacions entre les persones que han patit bullying i violència filioparental.