Fatoumata: “Si participo a ‘FutbolNet’, he d’esforçar-me més en els estudis”

La Fatoumata Kanté és una de les beneficiàries del projecte ‘FutbolNet’ que la Fundació aplica a Banyoles. Té 14 anys i ens explica què aprén amb aquesta iniciativa que pretén fomentar valors a través del futbol. El seu pare, el director de la seva escola i un monitor esportiu del projecte valoren la implementació de ‘FutbolNet’ al territori i els seus efectes positius entre els joves.

La Fatoumata Kanté, nascuda a Banyoles, té habilitat amb la pilota als peus però aquest no és el motiu pel qual forma part de ‘FutbolNet’. Molts dels seus companys no tenen la seva destresa i també estan inclosos en aquest projecte. Aquí no guanya qui més gols marca, sinó qui millor comprén i aplica els sis valors marcats com a prioritaris per la Fundació en aquest programa: el compromís, el respecte, la tolerància, el treball en equip, la responsabilitat i l’esforç.

Dues sessions setmanals amb 60 beneficiaris

Des del mes de març, els dimarts i els dijous, en sortir de l’escola, la Fatou dedica un parell d’hores a jugar a futbol amb valors. Com ella, 60 beneficiaris banyolins més, d’edats compreses entre els 12 i els 16 anys, es reuneixen al Pavelló Pla de l’Ametller per fer un pas més, no com a esportistes sinó com a persones.

“Si participo a ‘FutbolNet’, he d’esforçar-me més als estudis”, assegura la Fatou. Aquest és el pacte al que ha arribat amb els seus pares. Participar en aquest programa és per a ella un plaer i un privilegi. A canvi d’això, s’ha compromès a dedicar més atenció als estudis. Un efecte colateral que se suma, de retruc, als beneficis inherents al projecte.“Aquí som tots iguals”, assegura en referència a les sessions. “Aprenc a jugar sense àrbitre, a respectar el rival i a no passar-me de la ratlla”, comenta convençuda.

“El projecte estimula el seu treball a l’escola”

La Fatou, que pertany a una família d’origen gambià, ha estat escollida per la Fundació i per l’Ajuntament de Banyoles per participar en aquest projecte. “El futbol no és per a nenes”, va ser la primera reacció del Musa, el seu pare, quan li van parlar d’aquest projecte. Gràcies, però, a l’ajuda d’una de les mestres de l’escola de la Fatou, en Musa, va entendre que les noies poden jugar a futbol i que ‘FutbolNet’ té un valor afegit molt interesant per a l’educació de la seva filla.

“El projecte estimula el seu treball a l’escola i el seu comportament amb els altres”, comenta en Víctor Pérez, director de l’IES Pere Alsius, centre on la Fatou estudia 3r de l’ESO. “A més -reconeix- un projecte amb la marca Barça atrau molt”.

Aprendre el significat de la paraula ‘ respecte’

Per en Pau Rodríguez, monitor de ‘FutbolNet’ a Banyoles, el projecte ofereix “una altra manera de veure el futbol que serveix als beneficiaris per encarar situacions de la seva vida”. Segons la seva experiència amb els joves, és essencial tractar els valors exposats per aquesta metodologia. De fet, segons comenta, “hi ha joves que arriben a les sessions sense saber què significa la paraula respecte”.

‘FutbolNet’ té una durada de 24 setmanes i s’està desenvolupant en l’actualitat a Banyoles, Salt, Olot, Barcelona i Santa Coloma de Gramenet. Cada sessió es divideix en tres parts: una discussió anterior al partit, un partit de futbol i una xerrada posterior. El diàleg es converteix, doncs, en una part del joc i no en un complement i serveix per debatre l’aplicació dels valors. El projecte, que arribarà durant el 2012 a 20 municipis de Catalunya, té uns 4.000 beneficiaris, escollits seguint criteris de vulnerabilitat social.