Més de la meitat dels adolescents de Catalunya conviuen amb el ‘bullying’

Comparteix

L’assetjament entre iguals és la principal preocupació que manifesten els joves en un estudi elaborat per la Fundació Barça en col·laboració amb Adolescents.cat

El 54% dels adolescents de Catalunya han estat implicats en casos de bullying, directament o indirectament, com a agressors, víctimes o testimonis actius o passius, segons l'enquesta realitzada per la Fundació Barça a través de la comunitat Adolescents.cat entre 8.600 joves d'entre 14 i 18 anys. L'estudi reflecteix també que l'assetjament escolar ha provocat un "intens sofriment" al 90% de les víctimes.

 

Una altra de les dades destacades d’aquest informe és que el bullying s'ha convertit en la primera preocupació dels joves d'aquest tram d'edat, per davant de les drogues i el fracàs escolar. El 20% dels enquestats afirma haver patit abusos físics i psicològics. L'estudi també ressalta que les xarxes socials multipliquen la difusió de missatges vexatoris, els quals agreugen encara més el patiment i la humiliació dels afectats. A més, els que pateixen aquest tipus d'agressions reconeixen que les humiliacions s'allarguen almenys tres o quatre anys.

 

Aquest diagnòstic, que recull les opinions dels joves envers aquesta problemàtica, està avalat per professionals i especialistes que han participat en l’estudi i destaquen que els testimonis d'aquestes agressions són la peça clau per trencar una situació de bullying. Els espectadors són còmplices actius o passius del bullying que s'excusen amb arguments com "no n'hi ha per a tant", "és estrany, així que és normal que es fiquin amb ell" o "és només una broma". Existeixen també els observadors passius, aquells que tenen por d’intercedir i patir-ne conseqüències. Tots ells reforcen que el conflicte es normalitzi i la victimització quedi oculta a la mirada de l'adult.

 

Estudi de percepció

 

A partir de la interpretació d'aquesta enquesta, d'entrevistes amb adolescents implicats (víctimes, agressors i observadors), així com de l'anàlisi d'entrevistes a cinc especialistes en psicologia, pedagogia, antropologia, judicatura i seguretat, l'informe mostra el reforç positiu que li atorga el grup com una de les dificultats que té l'agressor per deixar d'agredir. Pel que fa a la percepció de la víctima, els experts destaquen la seva tendència a culpar-se, malgrat que el bullying no estigui associat a unes característiques individuals específiques.

 

Una de les característiques del bullying és la dificultat per detectar-lo. De fet, l'informe destaca amb un 70% l'aïllament com una de les formes més freqüents. D'altra banda, els adolescents indiquen que el professorat "percep res més que una acció puntual, però no la trajectòria de l'agressió".

 

Principals dades dels enquestats
  • Un 54% han estat implicats directament o indirectament en un cas de bullying
  • + del 50% manifesten que el bullying és la primera preocupació dels adolescents per sobre de drogues i fracàs escolar
  • Un 55% considera probable estar exposat al bullying en el futur
  • Un 80% considera que, tot i que hi ha mesures, el bullying continuarà existint en el futur
  • Un 90% de les víctimes reconeix que el bullying els ha provocat un intens sofriment
  • Un 30% no sabrien on demanar ajuda
  • Un 20% destaquen haver viscut atacs físics, a través de xarxes socials i als objectes personals

 

Recomanacions

En l'informe s'evidencia que quan el bullying es detecta és tard i que per tant és necessari abocar esforços en la prevenció i la detecció precoç. Entre altres, l'informe presenta les següents propostes de prevenció:

 

Treballar la gestió de les emocions amb l'alumnat, inculcant valors com l'empatia i la companyonia per tal que els observadors no tolerin ni callin davant de qualsevol situació de bullying
Donar eines al conjunt de la comunitat educativa (educadors, entrenadors, monitors, famílies) per emprendre iniciatives que fomentin la bona convivència i garanteixin la detecció precoç
Comptar amb les tecnologies, les xarxes socials i els mitjans de comunicació com a aliats en la conscienciació i la visibilització de bones pràctiques i referents positius.

 

La Fundació Barça, #contraelbullying

La Fundació Barça ha desenvolupat un programa de lluita contra el bullying i el ciberbullying a Catalunya per contribuir a la seva prevenció mitjançant un seguit d’actuacions, especialment enfocades a infants de primària (6-12 anys) tant a les escoles com en l’àmbit esportiu.

 

Durant l'any passat, la Fundació Barça va organitzar un simposi contra el bullying, una jornada de pràctiques restauratives, i va llençar una campanya de sensibilització i recollida de signatures adreçada als professionals del sector, famílies i públic en general. Així mateix està realitzant un projecte de prevenció del bullying a les escoles, i està duent a terme una formació específica de prevenció a l'àmbit esportiu i generar espais de coneixement, i també la creació del consell assessor del bullying.

 

Adolescents.cat

ADOLESCENTS.CAT és la comunitat  més gran i més influent per als joves de Catalunya. Un espai on s’informen i s’entretenen més de 500.000 nois i noies. Conscients de la responsabilitat que suposa gestionar una comunitat d’usuaris d’aquesta edat, treballa posant l’accent en els valors com la igualtat, la diversitat, l’esforç, la solidaritat, la participació i el sentit crític. Tot plegat amb la intenció de fomentar  una societat millor, sense assetjament, plena d’empatia i joves lliures.

 

El 2018 Adolescents.cat ha tingut com a eix principal dels seus continguts donar visibilitat a la problemàtica del bullying i crear consciència entre els joves catalans. Precisament per aquest motiu ha decidit col·laborar amb l’estudi de la Fundació del Barça sobre l’assetjament escolar.

 

COMPARTEIX AQUESTA NOTÍCIA