fcb.portal.reset.password
Sergi Pàmies

Sergi Pàmies. FOTO: LA VANGUARDIA

El president Sandro Rosell amb alguns membres del jurant dels Premis Vázquez Montalbán

Sandro Rosell amb membres del jurat dels Premis Vázquez Montalbán / FOTO: GERMÁN PARGA - FCB

El jurat del Premi Internacional de Periodisme Vázquez Montalbán, en la categoria de periodisme esportiu, ha decidit atorgar el guardó de la seva X edició a Sergi Pàmies. El jurat considera que “al llarg dels anys, i a través de la literatura i el periodisme, Pàmies ha sabut interpretar el llegat de Vázquez Montalbán”, a més de “preservar la seva herència intel·lectual i l’exercici d’un periodisme crític, profund i transversal”.

La categoria de periodisme esportiu d’aquest premi està convocada per la Fundació FC Barcelona i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, i la seva entrega es durà a terme durant el 2014. El jurat d’aquesta edició ha estat format per Sandro Rosell, Ramon Pont, Ramon Cierco, Carles Vilarrubí, Josep Cortada, Mònica Terribas, Joaquim Maria Puyal, Borja de Riquer, Jordi Basté, Josep Maria Solé i Sabaté, Anton M. Espadaler, Jaume Pujol-Galceran, Ramon Besa, Santiago Segurola i Xavier Folch.

Pàmies, escriptor, periodista i analista

Nascut a París el 1960, Sergi Pàmies Bertran és autor de nombrosos llibres, contes i novel·les i un dels analistes més reputats de la premsa del nostre país. Des del diari La Vanguardia i altres mitjans rellevants, Pàmies ha fidelitzat els seus textos amb els valors cívics i l’actitud vital que Vázquez Montalbán va introduir a la seva obra.

Pàmies és fill de Teresa Pàmies i Gregorio López Raimundo. A més de la seva producció com a narrador en llengua catalana, destaca com a traductor d’obres de Guillaume Apollinaire, Agota Kristof, Jean-Philippe Toussaint, Fréderic Beigbeder, Amélie Nothomb i Daniel Pennac.

El 1986 va escriure el seu primer llibre de contes, T’hauria de caure la cara de vergonya, i el van seguir Infecció (1987), La gran novel·la sobre Barcelona (1997), L’últim llibre de Sergi Pàmies (2000), Si menges una llimona sense fer ganyotes (2006), La bicicleta estàtica (2010) i Cançons d’amor i de pluja (2013), tots editats per Quaderns Crema. Com a novel·lista, destaquen les seves obres La primera pedra (1990), L’instint (1992) i Sentimental (1995).

Sergi Pàmies ha rebut importants premis per la seva tasca d’escriptor, com Ícaro, el Prudenci Bertrana, el premi de la Crítica Serra d’Or, el premi Ciutat de Barcelona, el Lletra d’Or i el premi Maria Àngels Anglada.

Guanyadors en edicions anteriors

El premi Vázquez Montalbán en categoria de periodisme esportiu es va crear el 2004 amb la voluntat de recordar permanentment la figura i l’obra de Manuel Vázquez Montalbán, periodista que va fer del rigor, l’ètica, el compromís social i l’autocrítica una constant en el seu exercici professional.

Els guardonats en edicions anteriors han estat:

2004: Patrick Mignon
2005: Joaquim Maria Puyal
2006: Juan Villoro
2007: Simon Kuper
2008: Candido Cannavò
2009: Ramon Besa
2010: Eduardo Galeano
2011: Santiago Segurola
2012: Nick Hornby

Tornar a dalt